Mažuran i mravinac – mirodije odličnih okusa i dva odlična recepta!

Mažuran i njegov divlji brat mravinac koji se još zove i origano, mekulica i vranilova trava dolaze iz iste obitelji. Slični su po izgledu, okusu i aromi, ali ima i razlika.

Povijest

U domovnici, mažuranu piše da je rođen na Sredozemlju i Mediteranu, ali Egipćani su ga davno prije posvećivali bogu Ozirisu što govori mnogo – nije svaki začin bio toliko dostojan.

Njegov je bratić, mravinac, domaća biljka. Možda zvuči poetično da je mravinac međunarodno poznatiji kao origano što doslovno znači radost planine. Padine su dale svijetu začin sitnih listića, ali velike arome, pa otuda radost. Još ga zovu i vranilovka jer je korišten za bojenje vune – okupana u mravincu bila bi crna poput vrane.

Neki baner

Upotreba

Impresivne su to biljke. Svako će jelo učiniti posebnim, poznate su po nizu ljekovitih svojstava, a to što između ostalog ublažavaju stres važna je osobina u ova vremena.

Mažuran je čest sastojak u kozmetičkim kremama i losionima zbog antiseptičnih karakteristika. Miris je divan, pa je dobro posaditi mravinac u vrtu ili na balkonu jer ne samo da je koristan začin već je i lijep. Cvjetići mogu biti bijeli, crveni, ružičasti, a u nekim sortama i ljubičasti. Da ga se posadi zaslužuje i origano koji ima ružičaste i ljubičaste cvjetiće.

S timijanom je mažuran u trajnoj ljubavnoj vezi, jer su česta mješavina začina. Kad mariniramo jelo, uz sol i ulje ide i mravinac, a dobro se snalazi u salatama, dresinzima, umacima s gljivama i rajčicom, patlidžanima, tikvicama…

Odličan je i u dijetnoj prehrani, a suhom i svježem voću daje sladak citrusni okus. Jedan je od onih rijetkih začina za pizzu, ali to je tek početak – slaže se i s čili papričicama, a brokulu i cvjetaču dopunit će mirisom i okusom. Uostalom kao što su timijan, peršin i bosiljak također je dobar s maslinovim uljem.

Focaccia sa začinima

Sastojci za 4 – 6 osoba:

  • 500 g glatkog brašna
  • 430 ml mlake vode
  • 15 g svježeg kvasca
  • 10 g soli
  • 150 ml maslinova ulja
  • Nekoliko grančica ružmarina, prstohvat mažurana
  • 100 g cherry rajčica

Sastojci:

U veću posudu stavite vodu i kvasac.

Razmutite pjenjačom, pa dodajte sol, pola količine maslinova ulja, brašno i nasjeckani ružmarin i mažuran.

Sve dobro izmijesite, pa okrenite na čistu podlogu.

Dodajte još malo brašna, pa ručno dobro razradite tijesto tako da jednom rukom idete prema gore, a drugom držite tijesto i sve pritišćete prema podlozi.

Tako razradite tijesto 2 – 3 minute.

Prebacite tijesto u posudu, lagano ga pobrašnite sa svih strana, pa ostavite da udvostruči volumen.

Mažuran i mravinac

Kad se tijesto diglo u lim za pečenje ulijte preostalo maslinovo ulje i dobro ga razmažite.

Tijesto prebacite na pobrašnjenu podlogu, pa ga rukom raširite što više.

Prebacite ga u namašćeni lim i odmah okrenite na drugu stranu tako da ulja bude po cijeloj focaccii, ostavite tako da ponovno udvostruči volumen.

Sada tijesto nasumično prstom udubite na nekoliko mjesta.

U te rupe dodajte cherry rajčice.

Stavite peći u pećnicu na 180 stupnjeva 35 minuta.

Kad je gotova pustite ju da se malo ohladi, pa poslužite.

Savjet: U focacciu možete dodavati sastojke i mirodije po želji.

Npr.masline, kapare, inćune, začinsko bilje…

Kisela juha od raži

Sastojci za 4 osobe:

  • 100 g raženog brašna
  • 150 g vode
  • 100 g slanine
  • 100 g češnjovki za kuhanje
  • 300 g krumpira
  • 2 listića lovora
  • 2 kuhana jaja
  • 1 manja glavica luka
  • 100 g mrkve
  • 100 g celera
  • 100 g pastrnjaka
  • 30 g suhih vrganja
  • 1 žlica sjeckanog svježeg mažurana
  • 100 ml biljnog ulja
  • Sol i papar

Priprema:

Raženo brašno i toplu vodu razmutite pjenjačom u posudi.

Posudu prekrijte prozirnom folijom, izbušite ju nožem na nekoliko mjesta te ju stavite na neko mjesto gdje vam neće smetati.

Posudu ostavite na sobnoj temperature 4 dana da se napravi zakvas.

Kad je zakvas dobio karakterističan kiselkasti miris možete ga upotrijebiti u juhi.

U većem loncu na ulju prepržite luk narezan na sitne kockice, slaninu i kobasice narezane na kockice.

Dodajte korjenasto povrće i krumpir narezan na kockice.

Sve pirjajte 10 minuta, pa podlijte s 1,5 l vode.

Ubacite pola dobivenog kvasa u juhu i prethodno namočene suhe vrganje.

Dodajte lovorov list i mažuran, pa kuhajte na laganoj vatri oko 40 minuta.

Mažuran i mravinac

Foto: Canva

Probajte juhu i ako vam nije dovoljno kisela ubacite još zakvasa u nju.

Posolite i popaprite po želji te ju servirajte tako da na vrh stavite kuhana jaja narezana na četvrtine.

Neki baner
No Comments Yet

Comments are closed