Tortellini Carbonara – brzi talijanski klasik

Carbonara je jedno od najomiljenijih talijanskih jela, a verzija s tortellinima od sira pruža dodatni užitak bogatog punjenja u svakom zalogaju. U samo 20 minuta dobit ćete kremast umak bez vrhnja, pripremljen tradicionalno sa žumanjcima, sirom Pecorino i guancialeom.

Sočni tortellini u kremastom umaku od žumanjaka, Pecorina i hrskavog guancialea nešto su što nesmijete propustiti!

Tortellini Carbonara

Foto: Canva

Sastojci (za 2–3 osobe)

  • 250 g tortellina od sira
  • 75 g naribanog Pecorina (ili Parmigiana ako nemate mogućnost)
  • 3 svježa žumanjka
  • 2 kriške guancialea, narezane na kockice
  • sol i svježe mljeveni papar
Neki baner

Napomena: u nedostatku guancialea možete zamijeniti pancetom, no originalni okus donosi svinjska obraza.

Uvod u pripremu

Ključ uspješne carbonare leži u temperaturi i reda dodavanja sastojaka: žumanjci se ne smiju zgrušati, već nježno obložiti tortelline, dok se guanciale peče do hrskavosti za maksimalnu dubljinu okusa.

Priprema korak po korak:

Kuhanje tortellina

Zakuhajte veliku količinu vode, dobro je posolite i skuhajte tortelline prema uputama na pakiranju, obično 2–3 minute – dok ne budu al dente.

Priprema umaka

U zdjelici pomiješajte žumanjke, naribani Pecorino i obilato začinite paprom. Ovaj će se umak zgusnuti kada ga dodate vrućim tortellinima.

Pečenje guancialea

U većoj tavi zagrijte guanciale kockice na srednje jakoj vatri dok ne puste masnoću i postanu zlatno-smeđe i hrskave. Izvadite ih na tanjur obložen kuhinjskim papirom.

Spajanje sastojaka

U preostalu masnoću od guancialea dodajte odmah ocijeđene tortelline. Maknite tavu s vatre, prelijte smjesom žumanjaka i pecorina i brzo miješajte drvenom žlicom ili špatulom. Toplina tortellina će nježno skuhati žumanjke, stvarajući svilenkasti umak.

Tortellini Carbonara

Finalni dodiri

Ako je umak pregust, dodajte žlicu-dvije vode u kojoj su se kuhala tortellini. Vratite hrskavi guanciale u tavu, promiješajte i odmah poslužite.

Posluživanje i savjeti

Začin: po želji dodatno pospite svježim peršinom i još malo papra.

Prilog: lagana zelena salata s balzamičnim octom ili rukolom za osvježenje.

Vino: suhi bijeli Veltliner ili lagani crni Pinot Noir sjajno prate kremastu teksturu.

Dobar tek i uživajte u autentičnom okusu talijanske carbonare u vašem domu!

Neki baner
No Comments Yet

Comments are closed