Janjetina s pečenim krumpirom na francuski način

Francuzi peku janjeći but u pećnici s krumpirom, ali meso stave na rešetku, a krumpir ispod njega, pa sok iz mesa kapa na krumpir i tako mu poboljšava okus. Isprobajte i vi. Dobar tek!

Naravno možete peći i kotlete ili bilo koji drugi omiljeni dio ovog mesa.

Janjetina s pečenim krumpirom na francuski način

Sastojci:

  • 1 janjeći but
  • 4 žlice maslaca
  • ½ žličice suhe majčine dušice
  • 1 žličica suhog ružmarina
  • 8 do 10 češnja češnjaka
  • 2 velika luka
  • 1 kg krumpira
  • 200 g slanine
  • 1 l pilećeg temeljca
Janjetina s pečenim krumpirom

Priprema:

U većoj zdjeli na malo maslinova ulja pržite luk narezan na rebarca i majčinu dušicu.

Neki baner

Kad omekša dodajte nasjeckanu slaninu I 4 očišćena cijela češnja češnjaka.

Nakon minutu dodajte krumpir narezan na kolute.

Pomiješajte, pa zalijte juhom ( jednu kocku za juhu pomiješajte s litrom vrele vode).

Začinite solju i paprom, pa isključite štednjak.

Meso zarežite na nekoliko mjesta, pa u svaki prorez stavite češanj očišćenog češnjaka.

Češnjevi moraju biti dobro uvučeni u meso da se ne vide.

Meso dobro posolite i popaprite.

Janjetina s pečenim krumpirom

Foto: Canva

Rastopite maslac, pa dobro premažite meso sa svih strana, a zatim ga pospite ružmarinom.

Meso stavite direktno na rešetku, pa pecite u zagrijanoj pećnici (s ventilatorom) na 180 stupnjeva oko 90 minuta.

Istodobno stavite krumpir, ali ispod mesa.

Izvadite meso iz pećnice i ostavite da odstoji pola sata, pa poslužite.

Neki baner