Francuzi peku janjeći but u pećnici s krumpirom, ali meso stave na rešetku, a krumpir ispod njega, pa sok iz mesa kapa na krumpir i tako mu poboljšava okus. Isprobajte i vi. Dobar tek!
Naravno možete peći i kotlete ili bilo koji drugi omiljeni dio ovog mesa.
Janjetina s pečenim krumpirom na francuski način
Sastojci:
- 1 janjeći but
- 4 žlice maslaca
- ½ žličice suhe majčine dušice
- 1 žličica suhog ružmarina
- 8 do 10 češnja češnjaka
- 2 velika luka
- 1 kg krumpira
- 200 g slanine
- 1 l pilećeg temeljca

Priprema:
U većoj zdjeli na malo maslinova ulja pržite luk narezan na rebarca i majčinu dušicu.
Kad omekša dodajte nasjeckanu slaninu I 4 očišćena cijela češnja češnjaka.
Nakon minutu dodajte krumpir narezan na kolute.
Pomiješajte, pa zalijte juhom ( jednu kocku za juhu pomiješajte s litrom vrele vode).
Začinite solju i paprom, pa isključite štednjak.
Meso zarežite na nekoliko mjesta, pa u svaki prorez stavite češanj očišćenog češnjaka.
Češnjevi moraju biti dobro uvučeni u meso da se ne vide.
Meso dobro posolite i popaprite.

Foto: Canva
Rastopite maslac, pa dobro premažite meso sa svih strana, a zatim ga pospite ružmarinom.
Meso stavite direktno na rešetku, pa pecite u zagrijanoj pećnici (s ventilatorom) na 180 stupnjeva oko 90 minuta.
Istodobno stavite krumpir, ali ispod mesa.
Izvadite meso iz pećnice i ostavite da odstoji pola sata, pa poslužite.

Ivana Matas, rođena u Splitu, gdje odrasta i školuje se, po struci diplomirana pravnica, voli pisati, voli životinje, voli zdrav život i kvalitetnu zdravu prehranu te je svoju ljubav prema zdravom životu spojila u jedno i krenula pisati članke na temu zdravlja.