Rolana teleća lopatica s umakom od pečenja I mladim krumpirima
Sastojci za 4 osobe:
- 2 kg teleće lopatice
- 2 glavice luka
- 2 češnja češnjaka
- 2 mrkve
- 100 g korijena celera
- 2 grančice ružmarina
- 100 ml maslinova ulja
- 200 ml suhog bijelog vina
- 800 g mladog oguljenog krumpira
- 300 ml vode
- Sol i papar
Priprema:
Lopaticu posolite i popaprite po želji.
Nožem ju rastanjite na debelim dijelovima da ju možete zarolati.
Natrgajte ružmarin po njoj, pa ju zarolajte I zavežite kuhinjskim konopom.
Ostavite ju preko noći u hladnjaku.
Sutradan ju stavite u lim za pečenje i dodajte sve sastojke osim krumpira.
Stavite ju peći u pećnicu na 170 stupnjeva oko 120 minuta uz povremeno okretanje.
Dok se rolada peče, krumpire narezane na kocke prokuhajte u kipućoj slanoj vodi.
Ocijedite i stavite sa strane.
Kad je koljenica gotova izvadite ju sa strane, a umak procijedite od povrća.
Vratite umak u lim za pečenje i dodajte krumpire.
Vratite ih u pećnicu na 220 stupnjeva još 10 – ak minuta da se zažare, pa poslužite uz roladu.
Pečena janjeća koljenica s povrćem iz pećnice
Sastojci za 4 osobe:
- 1,4 kg janjeće koljenice (4 komada)
- 800 g oguljenog krumpira
- 100 ml maslinova ulja
- 1 manja glavica luka
- 2 češnja češnjaka
- 3 grančice ružmarina
- 100 ml suhog bijelog vina
- Sol i papar
Photo by alireza nikzad
Priprema:
Koljenice posolite I popaprite.
Prebacite ih u posudu, dodajte natrganu grančicu ružmarina i stavite u hladnjak preko noći.
Sutradan koljenice stavite u lim za pečenje.
Dodajte bijelo vino, maslinovo ulje, luk, češnjak i natrganu grančicu ružmarina.
Podlijte s 200 ml vode i stavite peći u pećnicu oko 2 sata na 170 stupnjeva uz stalno okretanje i povremeno podlijevanje vodom, ako voda ispari.
Dok se koljenice peku krumpire narežite na kocke I stavite kuhati u posoljenu vodu.
Kad voda zakipi kuhajte ih 10 minuta.
Ocijedite krumpir i zadnjih 30 minuta pečenja ubacite krumpir zajedno s koljenicama.
Kad je gotovo poslužite na tanjur uz grančicu ružmarina.
Savjet: Ako vam meso zadnjih pola sata pečenja nije dobilo lijepu boju slobodno povećajte temperature na 190 stupnjeva.
Photo by Yuhan Du
Pečeni kotleti od odojka
Sastojci za 4 osobe:
- 2 kg kotleta od odojka
- 2 grančice ružmarina
- 300 ml vode
- 2 češnja češnjaka
- 1 glavica luka
- 100 g svinjske masti
- Sol i papar
Priprema:
Kotlete posolite i popaprite po želji, pa ostavite preko noći u hladnjaku.
Sljedeći dan u lim za pečenje stavite 300 ml vode, svinjsku mast, češnjak, luk i ružmarin.
Stavite rešetku na lim i na rešetku stavite kotlete.
Stavite peći u pećnicu na 180 stupnjeva 80 minuta.
Izvadite, a umak od pečenja procijedite te ga poslužite uz kotlete.
Savjet: Na ovaj način možete pripremati bilo koje dijelove odojka.
Sporo pečeno rolano carsko meso sa svježim šljivama i mažuranom
Sastojci za 4 osobe:
- 1,6 kg svinjske potrbušine bez kosti
- 500 g svježih šljiva
- 2 žlice svježeg mažurana
- 1 komorač
- 1 celer stabljikaš
- 100 ml maslinova ulja
- 300 ml vode
- 1 limun
- 100 g Grana Padano
Priprema:
Svinjsku potrbušinu otvorite kao knjigu, posolite i popaprite po želji.
Posipajte po njoj naribanu koricu limuna, Grana Padano i svježi mažuran.
Zarolajte ju tako da koža bude izvana.
Zavežite ju kuhinjskim konopom, pa ostavite preko noći da se dobro izmarinira.
Sutradan u posudu za pečenje dodajte maslinovo ulje, komorač narezan na ploške i celer stabljikaš te roladu.
Podlijte s 300 ml vode i stavite peći u pećnicu na 140 stupnjeva 3,5 sata.
Zadnjih pola sata dodajte svježe šljive bez koštica I podignite temperature na 210 stupnjeva da se zažari.
Kad je gotovo izvadite rolano meso i pustite da se odmori 20 minuta, pa poslužite.
Savjet: Uz ovo jelo poslužite pire od krumpira.
Ivana Matas, rođena u Splitu, gdje odrasta i školuje se, po struci diplomirana pravnica, voli pisati, voli životinje, voli zdrav život i kvalitetnu zdravu prehranu te je svoju ljubav prema zdravom životu spojila u jedno i krenula pisati članke na temu zdravlja.