Predivna Uskršnja pečenja! Za koje se odlučiti?

Na uskrsnom stolu mora zamirisati pečenje. Kakvo, ovisi o vama i onome što vaši ukućani najviše vole. Ali postoji problem: za koje se od ovih slasnih jela odlučiti?

Rolana teleća lopatica s umakom od pečenja I mladim krumpirima

Sastojci za 4 osobe:

  • 2 kg teleće lopatice
  • 2 glavice luka
  • 2 češnja češnjaka
  • 2 mrkve
  • 100 g korijena celera
  • 2 grančice ružmarina
  • 100 ml maslinova ulja
  • 200 ml suhog bijelog vina
  • 800 g mladog oguljenog krumpira
  • 300 ml vode
  • Sol i papar

Priprema:

Neki baner

Lopaticu posolite i popaprite po želji.

Nožem ju rastanjite na debelim dijelovima da ju možete zarolati.

Natrgajte ružmarin po njoj, pa ju zarolajte I zavežite kuhinjskim konopom.

Ostavite ju preko noći u hladnjaku.

Sutradan ju stavite u lim za pečenje i dodajte sve sastojke osim krumpira.

Stavite ju peći u pećnicu na 170 stupnjeva oko 120 minuta uz povremeno okretanje.

Dok se rolada peče, krumpire narezane na kocke prokuhajte u kipućoj slanoj vodi.

Ocijedite i stavite sa strane.

Kad je koljenica gotova izvadite ju sa strane, a umak procijedite od povrća.

Vratite umak u lim za pečenje i dodajte krumpire.

Vratite ih u pećnicu na 220 stupnjeva još 10 – ak minuta da se zažare, pa poslužite uz roladu.

Pečena janjeća koljenica s povrćem iz pećnice

Sastojci za 4 osobe:

  • 1,4 kg janjeće koljenice (4 komada)
  • 800 g oguljenog krumpira
  • 100 ml maslinova ulja
  • 1 manja glavica luka
  • 2 češnja češnjaka
  • 3 grančice ružmarina
  • 100 ml suhog bijelog vina
  • Sol i papar

Photo by alireza nikzad

Priprema:

Koljenice posolite I popaprite.

Prebacite ih u posudu, dodajte natrganu grančicu ružmarina i stavite u hladnjak preko noći.

Sutradan koljenice stavite u lim za pečenje.

Dodajte bijelo vino, maslinovo ulje, luk, češnjak i natrganu grančicu ružmarina.

Podlijte s 200 ml vode i stavite peći u pećnicu oko 2 sata na 170 stupnjeva uz stalno okretanje i povremeno podlijevanje vodom, ako voda ispari.

Dok se koljenice peku krumpire narežite na kocke I stavite kuhati u posoljenu vodu.

Kad voda zakipi kuhajte ih 10 minuta.

Ocijedite krumpir i zadnjih 30 minuta pečenja ubacite krumpir zajedno s koljenicama.

Kad je gotovo poslužite na tanjur uz grančicu ružmarina.

Savjet: Ako vam meso zadnjih pola sata pečenja nije dobilo lijepu boju slobodno povećajte temperature na 190 stupnjeva.

Photo by Yuhan Du

Pečeni kotleti od odojka

Sastojci za 4 osobe:

  • 2 kg kotleta od odojka
  • 2 grančice ružmarina
  • 300 ml vode
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 glavica luka
  • 100 g svinjske masti
  • Sol i papar

Priprema:

Kotlete posolite i popaprite po želji, pa ostavite preko noći u hladnjaku.

Sljedeći dan u lim za pečenje stavite 300 ml vode, svinjsku mast, češnjak, luk i ružmarin.

Stavite rešetku na lim i na rešetku stavite kotlete.

Stavite peći u pećnicu na 180 stupnjeva 80 minuta.

Izvadite, a umak od pečenja procijedite te ga poslužite uz kotlete.

Savjet: Na ovaj način možete pripremati bilo koje dijelove odojka.

Sporo pečeno rolano carsko meso sa svježim šljivama i mažuranom

Sastojci za 4 osobe:

  • 1,6 kg svinjske potrbušine bez kosti
  • 500 g svježih šljiva
  • 2 žlice svježeg mažurana
  • 1 komorač
  • 1 celer stabljikaš
  • 100 ml maslinova ulja
  • 300 ml vode
  • 1 limun
  • 100 g Grana Padano

Priprema:

Svinjsku potrbušinu otvorite kao knjigu, posolite i popaprite po želji.

Posipajte po njoj naribanu koricu limuna, Grana Padano i svježi mažuran.

Zarolajte ju tako da koža bude izvana.

Zavežite ju kuhinjskim konopom, pa ostavite preko noći da se dobro izmarinira.

Sutradan u posudu za pečenje dodajte maslinovo ulje, komorač narezan na ploške i celer stabljikaš te roladu.

Podlijte s 300 ml vode i stavite peći u pećnicu na 140 stupnjeva 3,5 sata.

Zadnjih pola sata dodajte svježe šljive bez koštica I podignite temperature na 210 stupnjeva da se zažari.

Kad je gotovo izvadite rolano meso i pustite da se odmori 20 minuta, pa poslužite.

Savjet: Uz ovo jelo poslužite pire od krumpira.

Neki baner