Zasladite svoj blagdanski stol: Last minute ideje i recepti

Ako vam je ponestalo inspiracije i ne znate kako zasladiti ovaj Uskrs onda vam ja donosim recepte od kojih će vam narasti zazubice. Dobar tek!

Uskrsna torta

Sastojci:

  • 5 jaja
  • 150 g Zvijezda stolnog margarina
  • 100 g šećera u prahu
  • 300 ml jogurta
  • 125 g glatkog brašna
  • Prašak za pecivo
  • Korice od jedne naranče i limuna
  • Sol
  • Vanilin šećer
  • Aroma badema
  • 150 g kandirane korice naranče

Za ukrašavanje:

  • 100 g cijelih badema
  • 100 g krupnog šećera
Neki baner

Priprema:

Odvojiti žumanjke od bjelanjaka.

Zvijezda stolni margarine s maslacem i šećer u prahu pjenasto izraditi i postupno dodati žumanjke.

Bjelanjke miksati sa šećerom u čvrsti snijeg.

Polaganim kružnim pokretima pomiješati smjese i dodati jogurt.

Potom lagano umiješati prosijano brašno s praškom za pecivo, koricom od naranče i limuna, aromom badema, soli i vanilin šećer.

Na kraju dodati kandiranu koricu naranče.

Gotovu smjesu peći u kalupu od 24 do 26 cm. Prije pečenja posuti smjesu krupnim šećerom i bademima.

Peći na 160 do 180 stupnjeva otprilike 30 do 50 minuta.

Zasladite svoj blagdanski stol

Photo by Rachel Claire

Uskrsno čajno pecivo

Sastojci za prhko tijesto:

  • 3 jaja
  • 150 g Zvijezda Stolnog margarina s vanilijom
  • 250 g glatkog brašna
  • ½ praška za pecivo
  • 100 g šećera u prahu
  • 100 g badema u listićima

Za punjenje:

  • 100 g marmalade od marelica

Priprema:

Odvojiti žumanjke od bjelanjaka.

Hladni Zvijezda Stolni s vanilijom narezati na kockice te mu dodati prosijano brašno s praškom za pecivo.

Miksati Zvijezda Stolni s vanilijom I brašno te dodati šećer u prahu, žumanjke I naglo zamijesiti tijesto.

 Tijesto ostaviti u hladnjaku.

Od tijesta napraviti kuglice jednake veličine.

Donji dio umočiti u bjelanjak, zatim u bademe I staviti ih na lim obložen papirom za pečenje.

Udubiti sredinu kuglice kuhačom.

Peći na 180 stupnjeva 10 do 15 minuta.

Sredinu još mlakog peciva napuniti prokuhanom marmeladom od marelice.

Savjet:

Marmelada se bolje lijepi za kolač kada se naprije prokuha.

Ako želite dobiti različite boje marmalade tako da kolačići izgledaju kao uskrsne pisanice dodajte u marmeladu malo boje.

Uskrsni kolačići

Sastojci:

  • 250 g glatkog brašna
  • 75 g šećera u prahu
  • 150 g Zvijezda Stolnog margarina (ili maslaca ako ga preferirate)
  • 2 jaja
  • Korica limuna
  • Vanilin šećer
  • Limunov sok
  • 150 g šećera u prahu

Priprema:

U prosijano brašno dodati šećer u prahu I hladni Zvijezda Stolni.

Umijesiti sve u brašno, a zatim dodati jaja, limunovu koricu I vanilin šećer.

Umijesiti tijesto, umotati ga u foliju I staviti u hladnjak da odstoji oko sat vremena.

Nakon toga tijesto razvaljati na debljinu od 4 do 5 milimetara.

Kalupima prigodnim za Uskrs (patke, zečevi, jaja) izrezivati razne oblike.

Kolačiće staviti na lim obložen papirom za pečenje I peći na 180 stupnjeva 10 do 15 minuta do zlatno žute boje.

Pustiti da se ohladi.

Limunov sok pomiješati sa 150 g šećera u prahu u gustu smjesu.

Po želji smjesu obojiti bojom za živežne namirnice (boja i ukras po želji) i njome ukrasiti kolačiće. Ili bombonima i posipom po želji.

Pustiti da se osuši.

Zasladite svoj blagdanski stol

Photo by Isabella Fischer

Uskrsne pogače

Sastojci:

  • 200 ml mlijeka
  • 40 g svježeg kvasca
  • 500 g glatkog brašna
  • 170 g šećera
  • 150 g Zvijezda Stolnog margarina
  • 1 žličica soli
  • Vanilin šećer
  • 2 jaja i 3 žumanjka
  • 1 žumanjak za mazanje
  • Korica naranče i limuna

Priprema:

U 1/3 mlakog mlijeka razmutiti kvasac i dodati žličicu šećera te žlicu brašna.

Pokriti i pustiti kvasac da se digne.

U dignuti kvasac dodati prosijano brašno i ostatak mlijeka te mijesiti tijesto dodajući ostale sastojke.

Mijesiti tijesto dok ne postane glatko, oblikovati ga u kuglu i staviti u posudu, pokriti te ostaviti da se diže.

Nakon što se tijesto dignulo staviti ga na stol, razdijeliti na četiri jednaka dijela, oblikovati manje kugle i staviti na lim obložen papirom za pečenje.

Pokriti i pustiti da se ponovno digne.

Dignuto tijesto premazati umućenim žumanjkom i pustiti da se malo posuši.

Prije pečenja površinu kugle zarezati na tri djela.

Peći na 180 stupnjeva 40 do 50 minuta.

Neki baner
No Comments Yet

Comments are closed