Uskrsna torta
Sastojci:
- 5 jaja
- 150 g Zvijezda stolnog margarina
- 100 g šećera u prahu
- 300 ml jogurta
- 125 g glatkog brašna
- Prašak za pecivo
- Korice od jedne naranče i limuna
- Sol
- Vanilin šećer
- Aroma badema
- 150 g kandirane korice naranče
Za ukrašavanje:
- 100 g cijelih badema
- 100 g krupnog šećera
Priprema:
Odvojiti žumanjke od bjelanjaka.
Zvijezda stolni margarine s maslacem i šećer u prahu pjenasto izraditi i postupno dodati žumanjke.
Bjelanjke miksati sa šećerom u čvrsti snijeg.
Polaganim kružnim pokretima pomiješati smjese i dodati jogurt.
Potom lagano umiješati prosijano brašno s praškom za pecivo, koricom od naranče i limuna, aromom badema, soli i vanilin šećer.
Na kraju dodati kandiranu koricu naranče.
Gotovu smjesu peći u kalupu od 24 do 26 cm. Prije pečenja posuti smjesu krupnim šećerom i bademima.
Peći na 160 do 180 stupnjeva otprilike 30 do 50 minuta.
Photo by Rachel Claire
Uskrsno čajno pecivo
Sastojci za prhko tijesto:
- 3 jaja
- 150 g Zvijezda Stolnog margarina s vanilijom
- 250 g glatkog brašna
- ½ praška za pecivo
- 100 g šećera u prahu
- 100 g badema u listićima
Za punjenje:
- 100 g marmalade od marelica
Priprema:
Odvojiti žumanjke od bjelanjaka.
Hladni Zvijezda Stolni s vanilijom narezati na kockice te mu dodati prosijano brašno s praškom za pecivo.
Miksati Zvijezda Stolni s vanilijom I brašno te dodati šećer u prahu, žumanjke I naglo zamijesiti tijesto.
Tijesto ostaviti u hladnjaku.
Od tijesta napraviti kuglice jednake veličine.
Donji dio umočiti u bjelanjak, zatim u bademe I staviti ih na lim obložen papirom za pečenje.
Udubiti sredinu kuglice kuhačom.
Peći na 180 stupnjeva 10 do 15 minuta.
Sredinu još mlakog peciva napuniti prokuhanom marmeladom od marelice.
Savjet:
Marmelada se bolje lijepi za kolač kada se naprije prokuha.
Ako želite dobiti različite boje marmalade tako da kolačići izgledaju kao uskrsne pisanice dodajte u marmeladu malo boje.
Uskrsni kolačići
Sastojci:
- 250 g glatkog brašna
- 75 g šećera u prahu
- 150 g Zvijezda Stolnog margarina (ili maslaca ako ga preferirate)
- 2 jaja
- Korica limuna
- Vanilin šećer
- Limunov sok
- 150 g šećera u prahu
Priprema:
U prosijano brašno dodati šećer u prahu I hladni Zvijezda Stolni.
Umijesiti sve u brašno, a zatim dodati jaja, limunovu koricu I vanilin šećer.
Umijesiti tijesto, umotati ga u foliju I staviti u hladnjak da odstoji oko sat vremena.
Nakon toga tijesto razvaljati na debljinu od 4 do 5 milimetara.
Kalupima prigodnim za Uskrs (patke, zečevi, jaja) izrezivati razne oblike.
Kolačiće staviti na lim obložen papirom za pečenje I peći na 180 stupnjeva 10 do 15 minuta do zlatno žute boje.
Pustiti da se ohladi.
Limunov sok pomiješati sa 150 g šećera u prahu u gustu smjesu.
Po želji smjesu obojiti bojom za živežne namirnice (boja i ukras po želji) i njome ukrasiti kolačiće. Ili bombonima i posipom po želji.
Pustiti da se osuši.
Photo by Isabella Fischer
Uskrsne pogače
Sastojci:
- 200 ml mlijeka
- 40 g svježeg kvasca
- 500 g glatkog brašna
- 170 g šećera
- 150 g Zvijezda Stolnog margarina
- 1 žličica soli
- Vanilin šećer
- 2 jaja i 3 žumanjka
- 1 žumanjak za mazanje
- Korica naranče i limuna
Priprema:
U 1/3 mlakog mlijeka razmutiti kvasac i dodati žličicu šećera te žlicu brašna.
Pokriti i pustiti kvasac da se digne.
U dignuti kvasac dodati prosijano brašno i ostatak mlijeka te mijesiti tijesto dodajući ostale sastojke.
Mijesiti tijesto dok ne postane glatko, oblikovati ga u kuglu i staviti u posudu, pokriti te ostaviti da se diže.
Nakon što se tijesto dignulo staviti ga na stol, razdijeliti na četiri jednaka dijela, oblikovati manje kugle i staviti na lim obložen papirom za pečenje.
Pokriti i pustiti da se ponovno digne.
Dignuto tijesto premazati umućenim žumanjkom i pustiti da se malo posuši.
Prije pečenja površinu kugle zarezati na tri djela.
Peći na 180 stupnjeva 40 do 50 minuta.
Ivana Matas, rođena u Splitu, gdje odrasta i školuje se, po struci diplomirana pravnica, voli pisati, voli životinje, voli zdrav život i kvalitetnu zdravu prehranu te je svoju ljubav prema zdravom životu spojila u jedno i krenula pisati članke na temu zdravlja.