Bojenje jaja i stvaranje malih umjetničkih djela tradicija je koju vole svi ukućani. Pisanice ili šarenice ovog Uskrsa obojite prirodno, a sve što vam treba naći ćete u – kuhinji.
Žuta od šafrana
U litru vode stavite tri žlice šafrana u prahu i dodajte dvije žlice bijelog octa.
Ružičasta od cikle
Oko 800 g ili 4 šalice narezane cikle stavite u vruću vodu. Jaja će biti nježne ružičaste boje kad se osuše.

Photo by Polina Kovaleva
Ljubičasti kupus ili borovnice
600 g nasjeckanog ljubičastog kupusa dodajte u vruću vodu. Za svjetliju boju držite ih pola sata, a za intenzivniju neka su u hladnjaku preko noći.
Crveni luk
Četiri šalice ljuske luka kuhajte dok ne potamne. Na jaja stavite listove, zavežite u izrezanu najlonsku čarapu i kuhajte desetak minuta.
Špinat ili zeleni čaj
Usitnite 100 g listova špinata u blender ili jaja skuhajte u zelenom čaju.

Photo by Leeloo The First
Kurkuma ili mrkva
Stavite tri žlice kurkume u prahu u litru vode I dodajte dvije žlice bijelog octa.
Crna kava
Za smeđa jaja 2 žlice mljevene kave pomiješajte s 300 ml vrlo jake hladne ili vruće kave I dodajte 2 žlice bijelog octa.
Kuhanje jaja u minutama
Kuhajte jaja koja ste ranije izvadili iz hladnjaka. Jaja stavite u lonac s vodom, dodajte žličicu soli. Želite li tvrdo kuhana jaja ne kuhajte ih predugo već na slabijoj vatri ne duže od 12 minuta. Tako oko žumanjka neće biti zelena ovojnica.
2 minute kuhajte jaja, ako želite tekući žumanjak.
4 minute kuhajte jaja, ako želite meko kuhana jaja.
6 minuta kuhajte jaja, ako želite kremasti žumanjak.
8 minuta kuhajte jaja, ako želite tvrdo kuhana jaja.
12 minuta kuhajte jaja što je maksimalno vrijeme kuhanja.

Ivana Matas, rođena u Splitu, gdje odrasta i školuje se, po struci diplomirana pravnica, voli pisati, voli životinje, voli zdrav život i kvalitetnu zdravu prehranu te je svoju ljubav prema zdravom životu spojila u jedno i krenula pisati članke na temu zdravlja.