Kako prirodno obojiti jaja i dobiti prekrasne pisanice?

Bojenje jaja i stvaranje malih umjetničkih djela tradicija je koju vole svi ukućani. Pisanice ili šarenice ovog Uskrsa obojite prirodno, a sve što vam treba naći ćete u – kuhinji.

Žuta od šafrana

U litru vode stavite tri žlice šafrana u prahu i dodajte dvije žlice bijelog octa.

Ružičasta od cikle

Oko 800 g ili 4 šalice narezane cikle stavite u vruću vodu. Jaja će biti nježne ružičaste boje kad se osuše.

Neki baner

Photo by Polina Kovaleva

Ljubičasti kupus ili borovnice

600 g nasjeckanog ljubičastog kupusa dodajte u vruću vodu. Za svjetliju boju držite ih pola sata, a za intenzivniju neka su u hladnjaku preko noći.

Crveni luk

Četiri šalice ljuske luka kuhajte dok ne potamne. Na jaja stavite listove, zavežite u izrezanu najlonsku čarapu i kuhajte desetak minuta.

Špinat ili zeleni čaj

Usitnite 100 g listova špinata u blender ili jaja skuhajte u zelenom čaju.

pisanice

Photo by Leeloo The First

Kurkuma ili mrkva

Stavite tri žlice kurkume u prahu u litru vode I dodajte dvije žlice bijelog octa.

Crna kava

Za smeđa jaja 2 žlice mljevene kave pomiješajte s 300 ml vrlo jake hladne ili vruće kave I dodajte 2 žlice bijelog octa.

Kuhanje jaja u minutama

Kuhajte jaja koja ste ranije izvadili iz hladnjaka. Jaja stavite u lonac s vodom, dodajte žličicu soli. Želite li tvrdo kuhana jaja ne kuhajte ih predugo već na slabijoj vatri ne duže od 12 minuta. Tako oko žumanjka neće biti zelena ovojnica.

2 minute kuhajte jaja, ako želite tekući žumanjak.

4 minute kuhajte jaja, ako želite meko kuhana jaja.

6 minuta kuhajte jaja, ako želite kremasti žumanjak.

8 minuta kuhajte jaja, ako želite tvrdo kuhana jaja.

12 minuta kuhajte jaja što je maksimalno vrijeme kuhanja.

Neki baner
No Comments Yet

Comments are closed