Polpete od poriluka i zobenih pahuljica – Zdravi zalogaji za svaki dan

Ako ste u potrazi za ukusnim, zdravim i jednostavnim finger foodom, ove polpete od poriluka i zobenih pahuljica odličan su izbor. Savršene su za užinu, prilog glavnom jelu ili čak kao praktičan obrok za ponijeti na izlet ili na posao. Ono što volim kod ovog recepta je njegova prilagodljivost – većina sastojaka je “od oka”, pa možete koristiti vlastiti instinkt i prilagoditi količine prema vlastitom ukusu. Uz dodatak kurkume, polpete dobivaju prekrasnu boju, a zobene pahuljice osiguravaju neodoljivu hrskavost.

Sastojci

  • Poriluk: 1 veći poriluk ili 2 manja, dobro očišćena i narezana na tanke kolutove
  • Češnjak: 2 režnja, sitno nasjeckana
  • Zobene pahuljice: 1 šalica
  • Mlijeko: onoliko koliko je potrebno da prekrije zobene pahuljice (oko 1⁄2 šalice, ali prilagodite konzistenciji)
  • Jaje: 1 (na sobnoj temperaturi)
  • Brašno: po potrebi (možete koristiti pšenično, integralno ili alternativno bezglutensko brašno)
  • Prašak za pecivo: 1 žličica
  • Kurkuma: prstohvat (za lijepu, toplo žutu boju)
  • Peršin: svježi, nasjeckani (po ukusu)
  • Sol i papar: po ukusu
  • Maslinovo ulje: za dinstanje
  • Kokosovo ulje: za prženje

Priprema

Priprema zobenih pahuljica:

U zdjeli pomiješajte zobene pahuljice s mlijekom tako da budu u potpunosti prekrivene. Ostavite smjesu da nabubre oko 10 minuta. Ako se zdjelica čini premalo tekućom, slobodno dodajte još malo mlijeka – cilj je postići konzistenciju koja će pomoći da se polpete lijepo povežu.

Dinstanje poriluka i češnjaka:

Dok se pahuljice natapaju, narežite poriluk na tanke kolutove. U tavi zagrijte malo maslinovog ulja i kratko prodinstajte poriluk s nasjeckanim češnjakom. Pazite da povrće samo omekša i poprimi laganu zlatnu boju – cilj nije potpuno omekšati poriluk, već ga samo malo omekšati i naglasiti njegov prirodni okus.

Izrada smjese:

Neki baner

U većoj zdjeli razmutite jaje, a zatim dodajte prstohvat kurkume, prašak za pecivo, nasjeckani peršin, sol, papar i još malo maslinovog ulja. Umiješajte natopljene zobene pahuljice i dinstani poriluk s češnjakom. Sve dobro promiješajte žlicom ili kuhačom.

Napomena:

Ako vam se smjesa čini prerijetkom, postupno umiješajte brašno – počnite s malom količinom i dodajte po potrebi. Alternativno, ako želite izbjeći brašno, možete jednostavno povećati udio zobenih pahuljica.

Formiranje i prženje:

Žlicom oblikujte male polpete i pažljivo ih prebacite u tavu zagrijanog kokosovog ulja. Pržite ih nekoliko minuta sa svake strane dok ne dobiju lijepu, zlatnu boju i hrskavu koricu. Pazite da ne pretrpate tavu kako bi se polpete ravnomjerno ispržile.

Dodatni savjeti

Konzistencija smjese:

Ako volite mekše polpete, možete dodati malo više jaja ili mlijeka, dok za čvršće strukture dodavanje brašna ili dodatnih zobenih pahuljica može biti korisno.

Varijacije:

Eksperimentirajte s dodatkom drugih začina poput mljevene paprike ili suhog origana kako biste obogatili okus. Ako želite vegansku verziju, zamijenite jaje s mješavinom chia sjemenki i vode (1 žlica chia sjemenki pomiješana s 3 žlice vode, ostaviti 5 minuta).

Polpete od poriluka

Foto: Canva

Posluživanje:

Polpete su izvrsne same kao finger food, ali ih možete poslužiti i uz svježu salatu, jogurt ili kao prilog uz glavno jelo.

Skladištenje:

Ako napravite veću količinu, polpete se mogu čuvati u hladnjaku u hermetički zatvorenoj posudi do 2 dana. Za ponovno zagrijavanje, najbolje ih je lagano popržiti u tavi kako bi se vratila hrskavost.

Ovaj recept pokazuje kako jednostavni sastojci mogu zajedno stvoriti nešto zaista posebno. Bez obzira jeste li iskusni kuhar ili tek započinjete svoje kulinarsko putovanje, ove polpete nude fleksibilnost i puno prostora za kreativnost. Uživajte u pripremi i, naravno, u svakom zalogaju!

Ako imate još kakvih pitanja ili dodatnih prijedloga, slobodno ostavite komentar – volim čuti vaše iskustvo i savjete!

Neki baner
No Comments Yet

Comments are closed