Brzi povrtni rižoto

Proljeće je idealno vrijeme za uživanje u jelu punom svježeg povrća, a rižoto je jedno od omiljenih jela koje možete brzo pripremiti. Kombinacija tikvica, paprike, mrkve i šparoga s kremastom Arborio rižom i vrhnjem za kuhanje, stvara savršenu ravnotežu okusa. Ovaj rižoto je idealan za improvizaciju, pa slobodno dodajte svoje omiljene sastojke poput gljiva ili kukuruza kako bi jelo bilo još ukusnije.

Brzi povrtni rižoto

Sastojci za tri osobe:

  • 200 g Arborio riže
  • 1 manja tikvica, narezana na kockice
  • 1 crvena paprika, narezana na trakice
  • 1 manja mrkva, naribana ili narezana na tanke štapiće
  • Šaka svježih šparoga, očišćenih i narezanih na komade
  • Opcionalno: šaka gljiva ili kukuruza
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 manji luk, sitno nasjeckan
  • 1 češanj češnjaka, protisnut
  • 700 ml povrtnog temeljca (ili vode)
  • 150 ml ‘z bregov Vrhnja za kuhanje
  • Svježe mljeveni papar i sol, po ukusu
  • Svježi peršin, sitno sjeckan
  • Tvrdi sir Bovidur za posluživanje
Brzi povrtni rižoto

Foto: Canva

Priprema:

  1. Na većoj tavi ili u širokoj posudi zagrijte maslinovo ulje. Dodajte sitno nasjeckani luk i pirjajte ga nekoliko minuta dok ne omekša. Dodajte protisnuti češnjak i kratko popržite.
  2. Dodajte tikvice, papriku, mrkvu i šparoge (te ostalo povrće po želji). Pržite ih 5–6 minuta dok povrće ne omekša, zadržavajući njihovu boju i teksturu.
  3. Umiješajte Arborio rižu i pržite je minutu-dvije dok ne postane lagano staklasta.
  4. Postupno dodajte vrući povrtni temeljac, uz stalno miješanje. Pričekajte da riža upije tekućinu prije nego što dodate sljedeću porciju. Taj proces će trajati oko 15 minuta.
  5. Kada je riža al dente i već kremasta, umiješajte ‘z bregov Vrhnje za kuhanje kako biste postigli dodatnu punoću i baršunastu teksturu.
  6. Posolite i popaprite po ukusu, dodajte sitno sjeckani peršin, a pri posluživanju pospite ribanim Bovidurom.

Uživajte u ovom brzom i ukusnom rižotu punom proljetnog povrća!

Neki baner