Proljetni smeđi rižoto sa šparogama i mladim lukom

Ovaj bezglutenski i vegetarijanski recept može se prilagoditi i veganima, i to zamjenom običnog sira parmezana onim veganskim.  Iako se u rižota obično dodaje arborio riža, smeđa riža je ipak zdraviji izbor, stoga smo nju odabrali za ovaj slasni recept.

No, ako želite, smeđu rižu možete zamijeniti i ukusnom i zdravom kvinojom. Imate li malo koprive i divljeg luka, odlično će se uklopiti u ovaj rižoto. A za više boje na tanjuru možete dodati i malo cikle.

Sastojci (za 4 osobe):

  • 2 + 3 žlice maslinova ulja
  • 2 srednje mrkve, nasjeckane
  • stručak očišćenih i nasjeckanih divljih šparoga
  • ½ poriluka, narezanog
  • 2 mlada luka, narezana
  • 2 češnja češnjaka
  • 6-7 šalica povrtnog temeljca
  • 250 g smeđe riže
  • malo timijana
  • sol i crni papar
  • 50 g parmezana (za vegetarijance) ili nekog veganskog sira
Neki baner

Po želji:

200 g mlade koprive (ugrubo narezane)

100 g divljeg luka (ugrubo narezanog)

Priprema:

1. Pripremite povrće: u velikoj tavi na srednjoj vatri zagrijte 2 žlice maslinova ulja. Dodajte mrkvu pa je pržite oko 1 minutu. Zatim ubacite i šparoge i poriluk pa pržite oko 2 minute. Na kraju, dodajte i mladi luke te, po želji, koprivu i divlji luk pa pržite još 1 minutu. Prebacite povrće sa šparogama na tanjur.

2. Skuhajte rižoto: dok pripremate rižu, imajte pri ruci topli povrtni temeljac na štednjaku. Istu tavu u kojoj ste pripremali povrće vratite na vatru, dodajte 3 žlice ulja pa popržite češnjak 1-2 minute. Dodajte smeđu rižu pa dobro izmiješajte.

rižoto sa šparogama

Vodite računa o tome da svako zrno riže dođe u kontakt s uljem. Potom dodajte i timijan te malo-pomalo umiješajte povrtni temeljac tako da ga riža upije. Redovito promiješajte rižu. Poklopite tavu poklopcem kada ne miješate rižoto. Gotov rižoto posolite i dodajte malo crnog papra.

3. Dodajte parmezan ili veganski sir: nakon što ste iskoristili sav temeljac i rižoto je gotov, pospite sirom parmezanom ili pak veganskim sirom te pomiješajte s prethodno pripremljenim povrćem i šparogama.

alternativa-za-vas

Neki baner
No Comments Yet

Comments are closed