Krem juha od brokule i sira – topla utjeha u svako doba godine

Ovaj klasik američke comfort kuhinje idealna je kad vam treba brz, ali luksuzan obrok. Bogata tekstura i okus dolaze iz kremaste baze obogaćene cheddar sirom – savršena kombinacija za hladne i tople dane.

Sastojci (za 4–6 porcija)

  • 4 žlice maslaca
  • 1 srednji luk, sitno nasjeckan
  • 2 stabljike celera, sitno nasjeckane
  • 30 g glatkog brašna
  • 700 ml pilećeg (ili povrtnog) temeljca
  • sol i svježe mljeveni crni papar
  • 1 veća glavica brokule, očišćena i narezana na cvjetiće
  • 1 veća mrkva, oguljena i krupno naribana
  • 450 ml mlijeka (po mogućnosti punomasnog)
  • 600 g naribanog cheddar sira
  • tostirani kruh ili krutoni za posluživanje

Savjet: umjesto pilećeg temeljca, za vegetarijansku verziju upotrijebite okusni povrtni temeljac.

Priprema:

Započnite bazu

U velikoj posudi na srednje jakoj vatri rastopite maslac.

Neki baner

Dodajte nasjeckani luk i celer te pirjajte 5 minuta, dok povrće ne postane mekano i prozirno.

Krem juha od brokule i sira

Foto: Canva

Zgustite juhu

Umiješajte brašno i miješajte oko 1 minute, dok ne poprimi lagano zlatnu boju.

Postupno ulijevajte temeljac uz stalno miješanje pjenjačom, kako se ne bi stvorile grudice.

Začinite solju i paprom po ukusu.

Dodajte povrće

Umiješajte naribanu mrkvu i cvjetiće brokule.

Pustite da zavrije, zatim smanjite vatru i kuhajte 15–20 minuta, dok povrće ne postane potpuno mekano.

Učinite juhu kremastom

Polako ulijevajte mlijeko, miješajući i zagrijavajući juhu do vrenja.

Kada juha ponovno zavrije, maknite posudu s vatre i umiješajte naribani cheddar sir dok se potpuno ne otopi.

Posluživanje

Po želji dodatno začinite solju i paprom.

Servirajte toplu juhu uz tostirani kruh ili hrskave krutone.

Dodatni savjeti i varijacije:

Za intenzivniji okus: dodajte prstohvat muškatnog oraščića prilikom dodavanja mlijeka.

Bez mliječnih proizvoda: umjesto sira i mlijeka upotrijebite kremu od indijskih oraščića (namočene oraščiće i malo vode izmiksajte u glatku kremu pa umiješajte na kraju).

Višak povrća: za još više boja i nutrijenata dodajte nasjeckanu tikvicu ili cvjetaču s brokulom.

Začinite po ukusu: prilikom posluživanja pospite juhu prženim sjemenkama bundeve ili malo chili pahuljica za suptilnu pikantnost.

Uživajte u blagotvornoj kremastoj juhi koja grije i vraća osmijeh na lice!

Neki baner
No Comments Yet

Comments are closed