Mediteranska salata s piletinom
Sastojci za četiri osobe:
- 340 g patlidžana
- 1 žlica soli
- 225 g uvijenih makarona
- 5 žlica maslinovog ulja
- 340 g pilećih prsa bez kostiju
- 1 luk
- 2 češnja češnjaka
- 2 stabljike celera
- 1 crvena paprika
- 1 žlica mravinca
- 1 žlica bosiljka
- 225 g tikvica
- 175 g rajčica
- 3 žlice vode
- 3 žlice suhog bijelog vina
- 2 žlice crvene kvasine
- 1 žlica senfa
- 3 žlice peršina
- 225 g feta sira
- 12 crnih maslina za ukras
Priprema:
Nasolite patlidžane i ostavite da stoji kako bi se izlučila gorčina.
Za to vrijeme skuhajte tjesteninu, isperite pod mlazom hladne vode i dobro ocijedite.
Stavite tjesteninu u veliku posudu.
Zagrijte 2 žlice ulja u velikoj tavi.
Pržite piletinu 5 minuta dok ne bude gotova.
Stavite piletinu na tanjur.
Dodajte 2 žlice ulja u tavu te 3 minute pirjajte luk, češnjak, celer, crvenu papriku, mravinac i bosiljak.
Povremeno promiješajte.
Dodajte patlidžane te pirjajte 5 minuta.
Umiješajte tikvicu i rajčicu, ulijte vodu i vino te krčkajte 10 minuta sve dok povrće ne omekša.
Foto: Canva
Umutite ostatak maslinovog ulja, kvasinu, senf i peršin.
Pomiješajte povrće s tjesteninom i preljevom, poklopite te stavite u hladnjak da se hladi 2 sata ili preko noći.
Salatu izvadite na veliki pladanj, posipajte mrvljenim sirom i maslinama.
Ivana Matas, rođena u Splitu, gdje odrasta i školuje se, po struci diplomirana pravnica, voli pisati, voli životinje, voli zdrav život i kvalitetnu zdravu prehranu te je svoju ljubav prema zdravom životu spojila u jedno i krenula pisati članke na temu zdravlja.