Sezona je rajčica, tikvica, patlidžana i paprika i treba ih iskoristiti što je više moguće. Ova salata samo je jedan od načina. Uživajte u povrću dozrelom na suncu.
Šarena salata s grilanim povrćem
Sastojci:
- 2 glavice šarene lisnate salate
- 1 crvena paprika
- 1 žuta paprika
- 1 mladi luk
- Šaka mahuna
- 10 crnih otkoštenih maslina
- 4 jaja
- 200 g fileta tune u maslinovu ulju
- Svežanj svježeg korijandra
- 1 limun
- Žličica meda
- Žličica senfa
- Velika žlica balzamičnog octa
- Sol i papar
- Maslinovo ulje
- Velika žlica jabučnog ili alkoholnog octa
Priprema:
Salatu operite i narežite te ocijedite.
Crvenu i žutu paprika operite i narežite na kocke veličine 2*2 cm.
Mladi luk očistite, operite i narežite na kolutiće, zeleni dio razdvojite od bijelog donjeg dijela.
Zelenim mahunama odrežite stapku i prepolovite ih.
Blanširajte ih 5 minuta u kipućoj vodi, ocijedite i ohladite u ledenoj vodi.

Foto: Canva
U vrućoj tavi na maslinovu ulju 2 minute popržite kocke paprike, dodajte blanširane mahune, lagano posolite i popaprite.
Povrće pecite još 2 minute i dodajte bijeli dio narezanog mladog luka.
Protresite i maknite s vatre.
Poškropite s nekoliko kapi limunova soka i maslinovim uljem, dosolite i paprite po potrebi.
Žlicu meda pomiješajte sa žlicom senfa, dodajte limunov sok I balzamični ocat.
Lagano posolite i dodajte duplu količinu maslinova ulja.
Malom pjenjačom razradite u kremasti umak.
Zakuhajte vodu, dodajte žlicu octa i smanjite vatru da voda jedva kuha.
Jaje razbijte u malu grabilicu, potopite je u tekućinu i nježno izvrnite da jaje ostane kompaktno u tekućini za poširanje.
Postupak ponovite s ostalim jajima.
Jaja poširajte 3 – 5 minuta ovisno o tome želite li žumanjak skroz tekući ili malo tvrđi.
Jaja iz tekućine izvadite šupljom lopaticom, da se ocijede.
Lisnatu salatu začinite umakom u velikoj zdjeli.
Salatu podijelite na 4 tanjura i preko svake salate dodajte grilano povrće.
Dodajte I masline, komadiće tune i zeleni dio mladog luka.
Na kraju na salatu stavite poširano jaje koje lagano posolite i poškropite sve s nekoliko kapi maslinova ulja.
Natrgajte malo svježeg korijandra i pospite po gotovoj salati.

Ivana Matas, rođena u Splitu, gdje odrasta i školuje se, po struci diplomirana pravnica, voli pisati, voli životinje, voli zdrav život i kvalitetnu zdravu prehranu te je svoju ljubav prema zdravom životu spojila u jedno i krenula pisati članke na temu zdravlja.