Ljepota “James Dean” klasika: Porsche 550 Spyder!

Porsche je, iskreno govoreći, preskočio većinu ostalih proizvođača automobila kada je u pitanju ljepota njihovih klasika. Jednostavno oduzima dah, a nema boljeg primjera za to od spektakularnog ‘Porschea 550 Spyder’ koji se može kupiti od njemačkih stručnjaka za luksuzne automobile, tvrtke Schaltkulisse. Ovaj stroj veličanstvenog izgleda izrađen je 1956. godine i danas izgleda jednako dobro (ako ne i bolje) od dana kada je sišao s proizvodne trake.

Spyder 550 prvi je put predstavljen javnosti 1953. godine na sajmu automobila u Parizu i bio je to prvi službeni trkaći automobil iz tvornice Porsche u Zuffenhausenu. Ovaj slavni Porsche, stvoren za pobjedu u utrkama, imao je sve karakteristike pobjednika, čak i da bude brži od daleko jačih konkurenata.

Automobil s posebnom pričom

Ovaj Porsche 550 Spyder iz Schaltkulissea ima šasiju # 550-0089 i pretposljednji je od ukupno 32 komada koji su napustili tvornicu 1956. godine. Specijalno je izgrađen za “Johna von Neumanna”, vlasnika “Competition Motorsa” u Kaliforniji koji je bio zastupnik Porschea sa svojim trkačkim timom. Opremljen brojnim preinakama, tvornički # 550-0089 bio je posebna značajka, a uključuju npr. velike ovalne rešetke straga i dva stražnja blatobrana.

Neki baner

Porsche 550 Spyder, imao je ključnu ulogu u predstavljanju Porschea u Kaliforniji i izgradnji reputacije njemačkog proizvođača automobila u SAD-u na temelju gesla “pobijedi u nedjelju, prodaj u ponedjeljak”. Legendarni trkački kao što su Ken Miles, Phil Hill, Jack McAfee i Paul Richard “Richie” Ginther uspješno su vozili razne automobile iz trkačkog tima Johna von Neumanna i dodaju povijest utrka ovoj nevjerojatnoj seriji iz Schaltkulissea.

Ovaj 550 Spyder na kraju se našao u rukama trkaćeg vozača Jacka Westa, koji je sudjelovao na više od 20 utrka u sljedeće dvije godine. Početnim brojem # 141 Jack je zauzeo drugo mjesto u svojoj klasi (BM-EM) na “Utrci pješčanog sata” u San Diegu 1957. godine, a 1958. zauzeo je prvo mjesto u svojoj klasi na “Tracy Sports Cars Race” ( FM, Neograničeno), treće mjesto u “Laguna Seca” i ponovno prvo mjesto na “Minden Gardnerville Airport Race”, što je ujedno bila i njegova posljednja utrka s # 141.

Slavni vlasnici

Ova prelijepa mašina, veličanstvenog izgleda navodno je bila u vlasništvu trkaćke legende “Kena Milesa” prije nego što je našla put u poznatu nizozemsku Porscheovu kolekciju Alberta Westermanna (State of Art). Između ostalog, gospodin Westermann natjecao se u “Mille Miglia” 2009. godine, te je sudjelovao u nekim nedavnim utrkama, kao i u nekim klasičnim.

550 Spyder iz Schaltkulissea još uvijek ima instaliran originalni mjenjač # 10091, u kombinaciji s motorom 356 Carrera sa Spyder specifikacijom (tip 547/1) # 90089. Ovaj povijesni Porsche idealan je za klasične ture, kao i za utrke na najznačajnijim događajima u trkačkom kalendaru poput Mille Miglia, Tour Auto, Le Mans Classic i Goodwood Revival.

Jednostavno predivan stroj!

M. Krasnik / Foto: schaltkulisse.de

Neki baner
No Comments Yet

Comments are closed