The Dark Storyteller: Demonska mačka s američkog Kapitola – mit ili stvarnost?

Lupit’ ću još jedan urbani mit vezan uz mačku. Demonsku mačku. Velim urbani jer to će sigurno postati – s obzirom kako se o tom slučaju nije govorilo još od sredine ‘90-tih prošlog stoljeća. No, kako stvari stoje, a tračevi kruže….

…vratila se!

Čuvari, domari i općenito osoblje koje radi u američkom Kapitolu, zgradi američkog Kongresa, počelo je šuškati kako viđaju mačku kojoj tamo nije mjesto. Nemali broj njih joj je pokušao prići – neki dobronamjerno, oni drugi kako bi je otjerali. No, svako je približavanje mački završilo na jednak način.

Onaj od kojeg im je srce počelo brže lupati, a neki su i preispitivali svoj zdrav razum. Naime, prema riječima sve većeg broja svjedoka ta će mačka svakome koji joj se približi jednostavno – nestati. Ne, u smislu bježanja već će doslovno – ispariti na licu mjesta.

Kako stvari stoje ta priča ima svoju povijest.

Neki baner

Krajem prve polovice 19. st u podrumske su prostorije te monumentalne i poznate zgrade u SAD-u, prvobitni zaposlenici po naredbi svojih nadređenih udomljavali mačke kako bi zgradu štitili od najezde miševa i štakora. Čini se kako je jedna maca ipak odlučila ostati malo duže….
Zapravo puno duže…

Prvi su je put primijetili dan uoči ubojstva 16. predsjednika SAD-a, Abrahama Lincolna. Što i nije bilo previše čudno s obzirom na to kako je Abraham bio izraziti i nadaleko poznati ailurofil iliti ga – mačkoljubac. Za vrijeme njegova predsjedanja, Bijela je kuća bila napučena mačkama koje je on svako malo udomljavao. Mislili su kako je počeo mačke dovoditi i u Kapitol.

Priča o tom stvorenju je dosegla vrhunac kada jedan od stražara na rubu panike i straha ipak priznao svojim kolegama kako često viđa tu mačku što i ne bi bio neki osobit problem. Osim, što je ova mica maca nonšalantno izlazila iz zidova kako bi prošetala hodnikom te ušla kroz suprotni zid.

Urbani mit o demonskoj mački

Godine su prolazile i mit o ovoj mački postajao je sve jači. Viđana je sporadično. Ponekad su prošli mjeseci, a da je nitko ne bi primijetio. 1890. Jedan od čuvara zgrade, vidno iznerviran tom pojavom čak je i zapucao u nju. Kad su ostali čuvari došli na mjesto događaja, čuvši pucnje svog kolege, našli su ga mrtvog. Obdukcija je pokazala kako je bila riječ o srčanom udaru.

S njom su ponovno imali posla u noći uoči ubojstva J. F. Kennedyja 21. studenog 1963. godine. Osiguranje je nikako nije moglo otjerati iz Kapitola, a kad ju je jedan dio stražara na jedvite jade uspio opkoliti. Ona se odrazila i skočila prema najbližem od njih tek da bi nestala usred zraka, jedva par centimetara od čuvarevog lica.

Dečki su, njih petorica, istog dana dali otkaz.

Viđana je tijekom godina nemali broj puta i svaki bi put uspjela zbrisati. Što joj, s obzirom na lakoću prolaska kroz zidove i nije neki problem.

Posljednji je put ulovljena tijekom ‘90-tih kako gleda kroz prozor Kapitola. Osiguranje je zamolilo spremačicu neka baci pogled i vidi o kakvoj je to mački riječ – iako su do to tada već svi znali jer se mit održao i do tih godina. Jadna je žena s knedlom u grlu, polako otvorila vrata navedene prostorije. No, tamo nije bilo nikakve mačke – tek vrlo glasno mačje zavijanje koje joj je vrlo zorno dalo do znanja da ne ulazi. Shvatila je poruku i pobjegla glavom bez obzira…..

Prozvali su je ‘Demon cat’, naravno – crne je boje i svi znaju za nju, a mnogo njih ju je i vidjelo.

Zasad nije napala nikog.
….još.

Kristijan Petrović

Neki baner
No Comments Yet

Comments are closed