Kako provjeriti da li je vaš Facebook profil harkiran?

Postalo je nepisano pravilo da se profili na društvenim mrežama kolektivno hakiraju, ali da se to događa toliko često, to je zaista zabrinjavajuće!

Bilo da se radi o Twitteru, Instagramu ili Facebooku, činjenica je da njihovi sigurnosni sustavi ipak nisu toliko sigurni, uzimajući u obzir broj napada koji su tijekom proteklih nekoliko godina prijavljeni.

Prije nekoliko dana saznali za još jedan napad, kada su podaci više od 553 milijuna Facebook korisnika osvanuli na hakerskim forumima, dostupni na izvol’te svakom tko ih umije pronaći – brojevi telefona, status veze, lokacije, email adresa, datum rođenja i brojni drugi detalji su postali dio hakerske baze podataka. Među njima nalazi se više od 650 000 Hrvata. Zaista zabrinjavajuće.

Objavljeni osobni podaci 650 tisuća Hrvata. Među njima Beroš, Šeparović, Tedeschi...
Neki baner

Ako želite saznati da li je vaš profil bio meta hakera, postoje određene stranice koje vam mogu pružiti te informacije, npr. Have I Been Pwned ili The News Each Day, na čijoj bazi unosom svog broja telefona možete provjeriti jeste li hakirani, verificirao je i sam Zuckerberg, čiji je broj telefona također dospio u javnost.

Najjednostavniji način provjere nalaze li se vaši podaci na toj listi je preko stranice haveibeenpwned.com

Ali postavlja se pitanja jesu li te stranice zapravo produžena hakerska ruka koja skuplja i obrađuje hrpu nepovezanih podataka? Rizik provjerom preuzimate sami.

M. Krasnik

Neki baner