Gledali smo “Army of the Dead” i dali bi mu lošu trojku

Smješten u apokaliptičnom Las Vegasu, Army of the Dead je akcijski pljačkaški film sa zanimljivim ali predvidivim twist-om režiran od strane Zacka Snydera, dostupan putem Netflixa od 21 svibnja. Od već viđenog do nemrtvog tigra, evo stvari koje morate znati prije nego što pogledate “Vojsku mrtvih”. Napomena – spoiler alert.

Isprva oduševljenje, stigla je doza adrenalina i možda nešto novo u pomodarskom trendu zvanom “Zombie”, ali osim istoimene pjesme u obradi Bad Wolvesa, koju čujemo na kraju filma, ništa nas nije pretjerano impresioniralo.

Sami uvod je koncipiran kao splet isječaka o tome kako je do outbreaka došlo, nakon što Američka vojska (ma kako čudno, žešći rolleyes) prevozi nepoznat cargo i u sudaru s tek vjenčanim parom koji se zabije u konvoj, nakon što mladenka pri vožnji svom novopečenom mužeku pruža oralni užitak epskih razmjera (od kojeg ne vidimo ništa konkretno osim njegovog glavinjanja po cesti – znamo da ste se nadali ali jbg), iz blindiranog spremnika izlazi Rambo Zombie koji je brz, opak, snažan i gle čuda pametan i nakon toga je Hell let loose over Las Vegas, a u međuvremenu nas prati Elvisov megahit u čudnoj obradi.

Army of the Dead
foto: Netflix

Ekipa

Neki baner

Glavni faca Zombie zvan je Zeus, on je inteligentni vođa, koji kad ugrize žrtvu, stvara tako svoje Alfe i svoju hijerarhiju, a želi, planira ili se nada nemrtvom podmlatku. Taj dio filma je malo nejasan i zapravo zanimljiv jer postavlja pitanje da li se nemrtvi Alfe mogu zapravo razmnožavati ili je njegova Alfa bila ugrizena kao trudna? Vjerojatno ćemo saznati u nekom od neizbježnih nastavaka.

Od ljudskog teama imamo neke zanimljive likove, ali sve je obojeno s previše testosterona bez baze a premalo pravog adrenalina i nepredvidivosti. Scene su više gadljive i krvave, češće i smiješne no što su ekšli scary. Za film koji je prije svega horor triler to je stvarno loše.

Od interesantnih imena izdvojit ćemo dva nama najzanimljivija lika a to su Tig Notaro kao Marianne Peters, ironična, direktna i svojim “sama sebi dovoljna” stavom kao pilotkinja izbaviteljica i jedan od glavnih negativaca Garret Dillahunt, u seriji jednostavno znan kao Martin, a fanovima zombie svemira, dobro poznat po ulozi Johna iz “Fear of the Walking Dead” frašize iz koje je baš ove sezone izašao. Oni film čine gledljivim, dok ostali imaju predvidljive uloge i na koncu s obzirom da se radi o zombie apokalipsi, predvidljive smrti.

Army of the Dead
Tig Notaro / foto: Netflix

Radnja? Hmmm… što reći, koju posluku porati?

Imamo ekipu koja je iz grada koji pada usred Zombie apokalipse, izvukla hrpu civila (uvodna špica u isječcima koja predugo traje), i nakon toga doživjela da je država zaboravi, imamo tajkuna s čudnim planovima koju tu ekipu šalje po pare zarobljene u neprobojnom sefu ispod nekog hotela, imamo neposlušnu altruističnu kći glavnog vođe pohoda (Ella Purnell kao Kate Ward), imamo i zombi tigra i…. previše svega a ničeg zapravo konkretnog.

Priča je već viđena, isprobana, ispljunuta i donijela je osrednji uradak kojeg možete pogledati ako ostajete petkom doma i ne uspijete pronaći ništa bolje na online streaming servisima. Vojska mrtvih bude uništena nuklearnim udarom, imamo dvoje preživjelih i zanimljiv plot twist na kraju koji najavljuje očigledni nastavak iako ga Netflix još nije potvrdio.

Dosta spojlera. Što nam se svidjelo?

Snyder je okupio zanimljivu glumačku postavu u kojoj se ističu već navedeni Tig Notaro i Garret Dillahunt, imamo epskog Zombie Zeusa (Richard Cetrone) koji pokazuje kako zna razmišljati i koji je pravi strateg, brz i osvetoljubiv, ali pokazuje i emociju prilikom gubitka svoje partnerice, što je nešto novo za inače glupave i vječno gladne nemrtve stvorove i pomaže filmu da napravi odmak u već viđenom, i imamo, dobru mjuzu.

A tu je i tigar, čiji je zadatak da izgleda više ofcano no ekšli opasno i patrolira gradom, te na kraju u najboljoj sceni filma dokrajči main negativca – Martina. A pomalo vuče opet i na TWD priču (King Ezekiel & Shiva).

Foto: Netflix

Ostalo više ne bismo rastezali.

Loše je što se kad su u pitanju zombie hororci, strašno puca na puno krvi i pucačine a jako malo na samu priču. Ako ste fanovi “The Walking Dead” svemira s kojim čete naći dosta (ciljanih ili ne) sličnosti i navikli na dobru priču, kojoj su naravno baza bezvremenski stripovi onda će vam ovo možda biti i negledljivo.

Sve u svemu ocjena:

Marija Klasiček & Mario Krasnik / Foto: Netflix

Neki baner
No Comments Yet

Comments are closed