Dijagnoza: gad koji ne zna što hoće? Ili samo lik koji još nije sreo onu pravu?

Imam problem, koji to nije ali bi mogao postati. – započeo je jedan moj dugogodišnji prijatelj svoju ispovijest kad smo neki dan sjedili na kavi. Cura s kojom se trenutno viđa i za koju svi pretpostavljamo da mu je službena djevojka (teški zajeb shvatila sam ubrzo) upravo je napustila naše malo spontano druženje i odjurila frizeru kod kojeg je termin čekala deset dana, kako je veselo ispripovijedala prije svega par minuta.

– Problem? – pitala sam podigavši obrvu.

– Mhm… da, radi se… radi se…. gle ovo ostaje među nama jelda?

Neki baner

– Naravno. – odgovorila sam zbunjeno ali sa zanimanjem.

– Mislim nemam to kome drugome reći, dečki ne bi shvatili a ti, pa ti si najbliže sestri što imam.

– Okee…. promucala sam pomislivši kako mi stvarno na živce ide što mnogi moji frendovi misle da nemam pametnija posla no glumiti njima sestru i savjetnicu, no razvukla sam osmijeh na lice i zaključila da ću se sa svojom dobrotom obračunati kasnije.

– Viđam se s tri cure paralelno. – prasnuo je odjednom.

– Ha! – jedino je što sam uspjela ispaliti.

– Molim te ne osuđuj. – prekorio me, kao da je moje iznenađenje grijeh a ne njegovo kurvanje.

– Ne osuđujem, samo se pitam kad to sve stigneš. – odbrusila sam sarkastično pokazavši mu srednji prst.

– Sexy. – odgovorio je a ja sam ga pogledala u stilu – ni ne pomišljaj rista.

– Pa prosvijetli me, kako se ta “situacija” (naglasila sam da mi je i komično i pomalo ljigavo tonom glasa) dogodila?

Tri dame, tri različita karaktera

– A ono jedna mi je kolegica s posla i već godinama smo u tom nekom krugu pokušaja i promašaja… – zajecao je kao da silno jadan pati, a ja sam se potiho u sebi podsjećala da ga ne bih trebala osuđivati, ali jarca osuđivala sam, osuđivala sam jako!

– Druga je klijentica….. i to stvarno ali stvarno ne smije doći do Luke, dobro?

– Ma evo, već letim da mu sve ispričam. – blenula sam sarkastično.

– A treća…

– Je mlada dama koja je upravo veselo odcvrkutala na frizuricu. – zaključila sam.

– Da.

Malo sam pošutjela jer mi je bilo komično i grozno istovremeno. On je krenuo objašnjavati kako mu se sve tri sviđaju i kako sve tri imaju nešto. Stela (kolegica) je tip cure koja je savršena u svakom smislu, konstatirao je, ali uvijek kad nešto krenu mutiti postane previše ovisna o vezi, njemu i njegovoj pažnji, pa se on ohladi, ali s druge strane on poludi kad se ona ohladi i krene s nekim drugim i ne može si to objasniti. Već joj je citiram “razjebao dvije veze”.

Na to sam samo na glas ustanovila da je konj, on je tužnjikavo slegnuo ramenima pa nastavio priču. Druga, Ivana, je žena koja izgleda kao avion i “jebena je u krevetu” ali je pomalo priglupa i s njom ne može o ničem razgovarati. Puna je love, stalno od njih nešto kupuje i zato je važan klijent njegovoj firmi… ustanovio je još da su druženja s njom uvijek zabavna, ali da osim što je “jebena” (fizički i u krevetu) nema ništa drugo, tako da nju zapravo kad bolje promisli ni ne razmatra za ništa više.

A Lucija, je svačiji tip cure ali nema ambicija, zadovoljna je svojim poslićem tajnice, nema hobija osim teretane i vrhunac dana joj je vidjeti psića, cijukati kako je sladak i odjuriti na frizuru. U njegovoj priči svaka je imala falingu. A on je jadničak bio rastrgan između sve tri i još par onih s kojima se eto tako neobavezno dopisivao i hranio im nade.

Što ti zapravo želiš?

Gledala sam u njega i željela sam ga dobrano nalupati, ali odjednom me to prošlo, shvatila sam da sam dobila priliku ušetati u muški um i saznati svakojake muške pikanterije.

– Kakva je tvoja savršena cura? – pitala sam ga kad je završio svoju malu ispovijed.

– Ma ne znam, savršenstvo ne postoji, rekao je frknuvši.

– Udovolji mi.

– Pa ono mora mi bit fizički privlačna, mora imat’ ono nešto je l’… (kimnula sam glavom i pokazala da nastavi priču). Mora me znati slušati, to mi je važno, da mogu na kraju dana doći doma i da nekome mogu mirne duše reći ako sam imao usrani dan, da mogu pričati ovako k’o s tobom.

– Dobro. To svi želimo. – dodala sam.

– Želim da me zna provocirati, da zna koketirati, da me zapali u sekundi… jer ono ak toga nema onda smo samo frendovi. I mora biti pametna, mora biti onako jebeno pametna da nekad ostanem bez teksta kad nešto kaže. I načitana, volim žene koje čitaju. Mora se znati ponašati i mora voljeti klince, jer ipak će biti majka moje djece. I mora znati kuhati i ne smije mi biti stalno za leđima, ono mora mi dati malo slobode.

Bitno mi je to, ne volim kad me netko stalno kontrolira, provjerava, naziva i kad stalno i stalno i stalno moram govoriti da mi je najljepša i najdraža i… volim kad mi to dođe spontano. Mora imati stav, ovako k’o ti, da zna bit iskrena i drska i pokazati – e to tako nećeš sa mnom momak. Mora mi biti najbolja prijateljica koju ću htjeti svakodnevno pojebati. – zaključio je i ja sam u svojoj glavi prekrižila Ivanu i Luciju.

– Stela. – zaključila sam podsjetivši se da ga zbilja ne bih trebala željet mlatnuti stolcem.

– Da…. ali clingy je. – slegnnuo je ramenima.

– Svaka žena kojoj je iskreno stalo je ponekad clingy, ali s obzirom da si joj raskopao dvije veze, možda ne bi trebao biti toliko sebičan već vam jednostavno dati pravu šansu, bez svih ovih drugih cura i curica. To uključuje i one na WhatsAppu. (lupnula sam noktom po ekranu njegovog iPhonea koji je veselo vibrirao na stolu svakih par minuta, jer moj dragi drug je očito vrlo popularan u ženskim krugovima). I trebao bi joj otvoreno reći što te smeta a ne da svaki put samo odeš kao papak. Iskreno ne znam zašto te prima nazad.

– Voli me. Ta žena me stvarno voli a i ja nju volim, ali volim i svoju slobodu.

– Ti ćeš bit sam sa sedamdeset i skupo ćeš plaćati nekog da ti pere dupe. Umrijet ćeš sam i zaboravljen u nekom staračkom domu. – odbrusila sam mu pa me pogledao razrogačenih očiju.

– Grozna si!

– Jesam li? Znao si da te neću štedjeti pa mi nisi trebao ništa reći ako se ne možeš nositi s istinom. Uostalom u nekom trenu Stela će te pročitati ili će joj dosaditi, upoznat će nekog okej lika koji će joj htjeti skinuti zvijezde s neba i udat će se za njega. I rodit će mu klince. Oke? To nije moj SF to je stvarnost.

Šutjeli smo par minuta, a onda sam mu rekla direktno: Gle nisi loš lik ali si koma prema ženama. Stvarno si krelac. I zato ako ti je stvarno stalo do Stele onda je pusti na miru. Pusti je da si sredi život s nekim drugim, nemoj joj krasti vrijeme. A ako ti je stvarno stalo onda joj daj ono što znaš da želi i ustraj u tome. Prekriži sve Lucije i Ivane i Ane i kako god da se zovu i jednostavno budi čovjek. Budi muško! Ili kako rekoh, idi od nje i pusti je na miru.

– Dobro. – promucao je i vragolasto se nasmijao a onda me zagrlio.

– Stvarno si sjajna prijateljica! – ustanovio je.

– Da, jesam. – bila sam jako ponosna na sebe a njemu su oke blistale pa sam nadodala – ali sam uvijek i zauvijek samo prijateljica, jasno?

– Ha šteta…. – rekao je gledajući me onako prepredeno kako tipovi gledaju žene koje im se jako sviđaju, ali ja sam prekrižila ruke na prsima pokazavši mu da oko toga nema rasprave pa je nadodao: – jasno, šefice!

Dijagnoza: gad koji ne zna što hoće?
Foto: privatna arhiva

Fatalna žena? Ne, fatalni stav

Bilo mi je zapravo jasno što ga pali, što pali većinu tipova koje znam ili s kojima se susretnem, stav. Vama je to momci dragi neodoljivo ma neovisno o tome tko ta žena bila i kako izgledala. Njen stav je ono što je lansira među zvijezde u muškoj glavi.

Spoznala sam i koliko je muškarcima lako manevrirati između nekoliko žena i kako o tome pričate kao o upravo odgledanom, lošem derbiju Dinama i Hajduka, čak s mnogo manje žara no što komentirate tekme.

I kako je zapravo lako zainteresirati frenda kad si svoja i kad se ne trudiš zainteresirati ga.

I koliko je s vama zapravo jednostavno, kad vas se samo sluša.

Problem u ženskoj glavi je taj, što svaka žena, a dogodilo mi se i samoj, počne u nekom trenutku živjeti više u svojoj fantaziji o odnosu, nego u odnosu samom. I onda počne ganjati tu svoju fantaziju, odnos, muškarca i desi se zajeb. I to dovede do situacije poput ove gore. Situacije u kojoj Stela, kao definitivno najbolja kandidatkinja za koju on definitivno ima osjećaje, dijeli njega s još dvije, samo zato što je previše dostupna i previše ga pokušava zadržati uz sebe, a ironično on joj se vraća svaki put kad ona ode od njega. Paradoks modernih veza.

To što je on promiskuitetan neću komentirati jer sam obećala da neću osuđivati. Ali kroz razgovor sam saznala i da zaista želi pravu, čvrstu vezu, želi brak i djecu, samo to ne želi s bilo kojom. On sebi želi, kako bi rekla moja Nelly, onu pravu. Ženu koja je kompletna osoba, koja ga zapali kao šibicu ali koja je i njegovo utočište. Ženu sa stavom.

Osobno nekako navijam za Stelu. Navijam za njih oboje. I zaključujem da neovisno o tome bio u pitanju muškarac ili bila u pitanju žena, nitko nam ne može raditi ništa što mu sami nismo dozvolili.

Mi uvijek biramo jesmo li nekome jedini izbor ili smo mu samo opcija.

*Zbog zaštite privatnosti, imena sudionika u priči su izmijenjena, a priča je objavljena uz pristanak glavnog aktera.

Neki baner
No Comments Yet

Comments are closed