5 saveznika u borbi protiv znoja

Ljeto je super, ali ljetni dani znače i stalno znojenje. A kao rezultat znojenja često se javlja I neugodan miris koji u trenu postaje najveći neprijatelj tvoje svježine i tvog društvenog života. Znate li zašto znoj uopće postoji? Saznajte u nastavku.

Znojenje je prirodan proces u tijelu kojim se naš organizam hladi i regulira tjelesnu temperaturu odnosno oslobađa višak topline. Iako nam često ide na živce znoj nam zapravo treba da bi naše tijelo normalno funkcioniralo.

Ono što nam zapravo kod znojenja smeta je neugodan miris koji nastaje tek kad znoj dođe u kontakt s bakterijama na našoj koži. Dakle, boriti se trebamo protiv bakterija, a ne protiv znoja. Evo kako ćete to najlakše učiniti.

Tuš

Neki baner

Kako bi koža uvijek bila čista tuširajte se barem jednom dnevno. Najbolje je i nekoliko puta u danu, međutim jednom dnevno je pod obavezno. Koristite mlaku vodu i blagi preparat za tuširanje: odaberite neki od blagih gelova za tuširanje koji neće naštetiti vašoj koži.

Dezodorans

Dezodorans će u ljetne dane, ali i inače biti vaš najbolji saveznik u borbi protiv neugodnih mirisa. On neće smanjiti znojenje, ali će spriječiti neugodan miris znoja, a to znači da će pozitivno utjecati na vaše samopouzdanje. Upamtite da dezodorans morate nanijeti na čistu kožu jer se nanošenjem na neopranu kožu može još i intenzivirati. 

Pamuk

Kako bi neugodne tjelesne mirise sveli na minimum osim redovitog tuširanja i njege kože treba redovito i mijenjati odjeću. Najbolje je kod svakog tuširanja odjenuti čistu majicu. I pripazite na tkaninu: sintetičke majice jače upijaju neugodne mirise te ih još pojačavaju. Najbolje je nositi odjeću načinjenu od čistog pamuka.

Depilacija

Uzrok neugodnih mirisa često su upravo dlačice ispod pazuha. Ondje se nastanjuju bakterije koje izazivaju neugodan miris, pa je na ovom području dlačice najbolje redovito depilirati.

Voda

Kada je tijelo dovoljno hidrirano njegova se temperature drži na normalnoj visini I ne dolazi do pretjeranog znojenja. Zato se potrudite tijekom dana piti dosta vode, a izbjegavati jače začinjenu hranu jer i ona pojačava znojenje.

5 saveznika u borbi protiv znoja

Foto: Canva

Dezodorans ili antiperspirant?

Znate li uopće u čemu razlika?

Antiperspiranti blokiraju znojenje jer aluminij koji je u njihovu sastavu onemogućava da znoj izlazi kroz pore na koži, dok dezodorans maskira neugodne mirise.

Oba proizvoda učinkovito se bore protiv neugodnih mirisa, no kod korištenja antiperspiranta koža će biti i suha. Dezodoransi obično u sebi imaju kombinaciju mirisa raznih eteričnih ulja poput eukaliptusa ili čajevca kako bi prikrili neugodan miris bakterija te sodu bikarbonu i magnezij – hidroksid koji upijaju vlažnost s kože.

Mane tih sastojaka su to što mogu uzrokovati iritacije i crvenilo, a posebno kod osjetljive kože. Ako želite izbjeći iritacije kože potražite dezodorans na bazi aloe vere, glicerina i shea maslaca koji dokazano umiruju kožu.

Neki baner
1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.