Burnout sindrom – suvremeni način života

Osjećate li konstantan umor, iscrpljenost bez obzira na količinu sna, bezvoljni ste i teže se nosite s radnim zadacima koje ste prije obavljali? Sve navedeno može biti posljedica izgaranja na poslu odnosno sindrom burnout.

Tko je sklon sindromu izgaranja na poslu?

Kao ljudi skloni smo određena zanimanja automatski svrstati kao izrazito stresna što je u mnogim slučajevima točno. Međutim, samom činjenicom da je neki posao stresniji od drugog ne znači da ima visok postotak izgaranja zaposlenika na poslu. Zašto?

Emocionalna iscrpljenost i fizički simptomi

Na emocionalnom planu prisutna je emocionalna iscrpljenost. Osoba postaje nezainteresirana, ne razvija odnose i ne povezuje se s drugima s ranijom lakoćom, javlja se anksioznost, osjećaj bespomoćnosti, gubitak interesa I motivacije, emocionalna praznina, osjećaj gubitka smisla te depresija.

Neki baner

Emocionalna slika sindroma prenijet će se i na konkretne fizičke simptome kao što su kronični umor, iscrpljenost, pad imuniteta, glavobolje, bolovi u mišićima te problemi sa spavanjem.

Burnout

Foto: Canva

Oporavak od burnouta

Objektivno sagledajte situaciju

Prvi I najvažniji korak u preveniranju i oporavku je prepoznati i priznati problem i pokušati objektivno sagledati situaciju. Preispitajte svoje vrijednosti, ciljeve i pokazatelje uspjeha. Započnite s ostvarivošću postavljenih ciljeva – oni su kod ugroženih izgaranjem najčešće nerealno visoki.

Kreirajte dnevnu rutinu

Kreirajte svoju dnevnu rutinu poštujući vlastite ritmove. To su dnevni ciklusi tjelesnih funkcija tj.metaboličkih i kemijskih promjena koje utječu na stanje budnosti i spavanja kao i na krvni tlak.

Ponekad metode samopomoći nisu dovoljne – tada svakako treba razmisliti o stručnoj pomoći u vidu psihoterapijskih tretmana.

Neki baner
No Comments Yet

Comments are closed