The Dark Storyteller: Estrije, zle vampirice koje su najviše napadale baš muškarce

Jedan od, nedvojbeno najbogatijih folklora je onaj – vampirski. Spomen ove noćne kreature kod većine budi asocijaciju na neke od uglavnom filmskih likova ili onih koji su svoju besmrtnost stekli u književnim klasicima. No, istina je kako se vampiri diljem svijeta pojavljuju u raznim oblicima te ih zovu mnogim imenima.

A ima i zanimljivih kombinacija…

Jedna od tih kombinacija je i krvolok – Estrija.

Estrije ćete pronaći u Židovskom folkloru. Opisivane su kao prelijepe ali ipak krvožedne žene koje po volji mogu uzeti ljudski ili demonski oblik. Zbog njihove mogućnosti pretvaranja teško ih je razotkriti tijekom dana, no, kad padne noć – one kreću u napad. S obzirom na njihovu dvojaku prirodu, Židovi ih nisu mogli kvalificirati. Postojale su dvojbe – da li su to vještice koje uzimaju oblik vampira ili demoni koji uzimaju oblik žene.

Neki baner

No, po svojim karakteristikama – one su bile strah i trepet, a u nekim zajednicama još uvijek jesu.

Svojim napadima dijele sličnost sa Succubusima – demonskim entitetima koji također uzimaju oblik najljepše žene onog muškarca kojeg žele napasti i isisati mu životnu energiju tijekom kopulacije. Pa ipak, Estrije žele samo jedno – krv.

Posebna su im poslastica mala djeca ili žene u visokom stupnju trudnoće, a to je pak sličnost koju dijele sa kreaturom – Stryx, koje su se, posebice bojali Rimljani.

Zanimljiv je i njihov način kretanja. Estrije, naime – lete. U mračnim noćnim satima vrebaju one koji su iz tko zna kojih razloga ostali vani ili žure svojim kućama. No, kako kažu židovske priče – tko god sretne Etriju – neće preživjeti. Iako ima slučajeva u kojima su pojedinci bili dovoljno i jaki i spretni pa su uspjeli čak i ozlijediti Estriju. Ona bi se u tom slučaju pojavila drugi dan na vratima onog koji joj je naudio I tražila bi malo kruha i soli.

Ukoliko žrtva nije posumnjala kako se radi o vampirskom biću I dao joj ono što traži – Estrija bi se oporavila i iduće bi noći udarila po nesretniku koji joj je pomogao još većom silom koja bi nedvojbeno rezultirala – krvoprolićem.

The Dark Storyteller: Estrije
Photo by Andrey Zvyagintsev on Unsplash

Estrije se spominju u knjizi koja datira još iz 13.st. – Sefer Chassidim, autora Jude ben Samuela, čelnog čovjeka pokreta židovskog misticizma Chassidei Ashkenaz. U knjizi se vrlo zorno prikazuje vjerski život Židova u srednjevjekovnoj Njemačkoj. Među mnogim navodima židovskih običaja, vjerovanja i tradicije – spominju se i ženski krvoloci – Estrije.

Posebnim ih se inkantacijama može i prizvati ali ukoliko se ukažu u ženskom obliku kojeg najradije i biraju, treba obratiti pozornost na njihovu kosu.

Naime, spuštena kosa signalizira skoro pretvaranje u kreaturu s kojom ne želite imati posla. Skupljena kosa u tzv. ‘punđu’ vam još nudi kakvu-takvu sigurnost u komuniciranju, pregovorima ili iz kojih već razloga druženju s tom kreaturom.

Godine 1466., tako kaže još jedna priča, u selu se za izvjesnu ženu govorilo da je Estrija. Iako lijepa, nitko je nije želio u svojoj blizini upravo zbog tih glasina. Jednoga se dana u obliku ozlijeđene mačke pojavila na vratima jednog mladog mlinara. Mlinar je šutnuo mačku. Drugi se dan Estrija opet pojavila – no, ovaj je put uzela oblik žene. Zamolila ga je da joj dade malo kruha i soli. Mlinar bi joj i dao to što je tražila ali u tom se trenutku iza mlinara pojavio njegov otac koji mu je rekao – ‘Ne budi pretjerano pravedan. Kad drugi sagriješe, ne smije se pokazivati dobrota jer ako taj grijeh poživi, naudit će mnogim ljudima….’.

Estrije se mogu uništiti na gotovo jednak način kao i većina ostalih vampira, uključujući i našu istočnoeuropsku vrstu.

Glogov kolac i dekapitacija bi trebale biti sasvim dovoljne. No, kod Estrija treba uzeti u obzir još jednu činjenicu. One često, u svojim grobovima, u kojima također pronalaze mjesto mirovanja, imaju otvorena usta. Čim se kod iskopanog leša primijete otvorena usta – odmah ih treba ispuniti zemljom do vrha.

I taj će postupak umanjiti snagu Estrije.

Photo by Loren Cutler on Unsplash

Pa ipak ako je vjerovati urbanim legendama. Neki su uspjeli prizvati Estrije i preživjeti. Zbog užitka koji im to stvorenje pruža – prizivači na sebe preuzimaju odgovornost hranjenja. Naravno ne svojom krvlju već krvlju onih koje uspiju oteti ili nagovoriti na ‘kavicu u ugodnom društvu’.

Ukratko, ljepotice koje vam neće popiti krv na slamku…
O, ne.
One će biti kudikamo brutalnije. 😉

Kristijan Petrović


ghosts in a greenhouse

The Dark Storyteller: Uklete kuće – mit ili stvarnost?

Sasvim mi je jasno kako će ljudi koji ne mogu objasniti neki naoko čudan događaj, kompletnu priču pripisati – natprirodnom ili paranoralnom – ali mi nije jasno kako je moguće da su te pojave od jednom toliko brojne?

Ono što je sigurno jest da ih većina šuti – kako ih ne bi ismijavali ili još gore, proglasili ih ludima.


Neki baner
No Comments Yet

Comments are closed