Preporuka za intelektualce: Pet naslova koje morate pročitati

Razgovarali smo s Bartulom Vlahovićem, pokretačem i suvlasnikom naše najperspektivnije mlade izdavačke kuće – Naklade Fragment, kojeg smo zamolili da nam predloži nekoliko naslova, koji su apsolutni must read za svakog modernog muškarca koji slovi za intelektualca.

Bartul se rado odazvao na naš poziv, te predložio pet vrhunskih naslova, različitih žanrova među kojima, sigurni smo, svaki će od vas naći nešto za sebe. Iako, bilo bi poželjno da pročitate sve s popisa.

Ken Kessey – Let iznad kukavičjeg gnijezda

– Svi znaju za poznati film s Jackom Nicholsonom, ali istoimena knjiga je pravi dragulj. Glavna razlika između filma i knjige je promjena protagonista – za razliku od filma gdje je glavni lik McMurphy, knjiga je pisana iz perspektive Poglavice. Knjiga je iznimno poučna i puna simbolike, preporučujem je svakome.

Let iznad kukavičjeg gnijezda
Izdaje: Šareni dućan, dostupno via Školska knjiga

Ernest Hemingway – Kome zvono zvoni

Neki baner

– Ovo remek djelo govori o Španjolskom građanskom ratu, ali ponajviše o besmislu istoga. Kroz roman se proteže i ljubavna priča koja duboko utječe na glavnog junaka Roberta Jordana, američkog profesora koji se zbog vlastitih ideala na početku priključuje tadašnjim republikancima u borbi protiv Francove vladavine. 

Richard Matheson – Ja sam legenda

– Robert Neville posljednji je čovjek na Zemlji. Svi ostali pogođeni su zarazom i pretvoreni su u vampire. Zvuči kao klišej? Možda, ali ova knjiga je sve samo ne klišej. Ona govori o preživljavanju, mogućnosti čovjeka da prebrodi svoje strahove i preživi nezamislivo. Ovo je priča o stvaranju legende (mita) jer Robert Neville, posljednji živući čovjek, sve je to u očima nove vrste koja je okupirala Zemlju. Moj najdraži književni citat dolazi iz ove knjige: „(…) Puni krug, pade mu na um, dok mu se tijelom lagano razlijevala malaksalost. Puni krug. Novi užas rođen u smrti, novo praznovjerje ulazilo je zauvijek u neosvojivu tvrđavu ljudskoga roda. Ja sam legenda.“

Knjiga Ja sam legenda Richard Matheson | Knjižara Znanje
Izdavač: Zagrebačka naklada, dostupno via Hoću knjigu

Bogdan Stevanović Blogdan – Oblozi od tinte

– Iako na prvi pogled ova knjiga više odgovara ženskom spolu, uvjeravam vas da to nije tako. I ne govorim ovo u smislu da žene ne bi trebale uživati u njoj, već u smislu da je ovo djelo iznimne kvalitete i da bi ga se trebalo čitati neovisno o rodnoj pripadnosti. Bogdan je iznimno iskren, mudar i hrabar muškarac, a u mislima od kojih je ova knjiga satkana, pronaći će se svaki muškarac oslobođen od tereta stereotipa koje današnje društvo poput utega postavlja na naša leđa.

Oblozi od tinte
Naklada Fragment

Nebojša Lujanović – Maratonac

– Koristeći se motivom trčanja, Nebojša Lujanović opisao je sve one ratove koje sam vodi u glavi. Ovo je knjiga koja, prije svega, ima ulogu motivatora, a njezina glavnina svodi se na onu jednu, tako jednostavnu, a nekada užasno nedostižnu misao: Nemoj odustati!

Maratonac, Nebojša Lujanović - Fraktura
Fraktura
Neki baner
No Comments Yet

Comments are closed