Retreat – povlačenje za dublje razumijevanje života

U buci svakodnevnih obaveza i brojnih odgovornosti najvažnije je odvojiti vrijeme za sebe. Šum valova, miris soli i borova te sunčani dani najbolje je što si možete priuštiti i ovog proljeća.

Retreat

Lako se izgubiti u današnjem svijetu. Zbog bezbroj zahtjeva i pritisaka lako skliznemo u automatsko funkcioniranje opterećeni obavezama, a pritom sebe uopće ne osjećamo i ne prepoznajemo svoje potrebe kao ni želje svoga srca. Zato je od presudne važnosti povremeno se zaustaviti, povući i zaviriti ispod površinske buke.

Iako je to u današnje vrijeme nužno želimo li njegovati duhovni aspekt svoga bića, povlačenje tzv. retreat nije osmislio današnji čovjek. Ta je praksa stara tisućama godina i potječe od drevnih mudraca koji su se povlačili u planine i nedostupne špilje kako bi neometano meditirali, molili se i istraživali svoju nutrinu i povezanost s božanskim. Nastavilo se to činiti i u samostanima posebno u onima izoliranima od pogleda znatiželjnika. Jer čovjek je oduvijek imao potrebu pronaći dublji smisao.

Priroda

Neki baner

Danas kad smo se toliko odvojili od prirode i njezina ritma i sve više živimo odgađajući potrebe svoga tijela za kretanjem i odmorom, svoga uma za fokusiranjem na ograničen broj zadataka i svoje duše za ispunjenjem i zadovoljstvom važno je odvojiti vrijeme kako bismo se vratili na pravi put.

Retreat ili povlačenje podrazumijeva kratko ili dulje napuštanje svakodnevice. Povlačimo se na posebna mjesta. Obično u centre koji su za to osmišljeni ili duhovna utočišta kako bismo se distancirali od vanjskih utjecaja, prekinuli ustaljenu rutinu mišljenja i življenja i “resetirali se”. Ondje pristajemo i na posebna pravila ponašanja koja su ležernija ili stroža ovisno o tome kakav smo oblik povlačenja odabrali.

Pravila povlačenja

Važno je napomenuti da su pravila osmišljena radi dobrobiti polaznika te promjene njihovih uobičajenih obrazaca ponašanja. Iako se katkad mogu činiti pomalo spartanskim poput ranog ustajanja, izazovnog ritma ili posebnog režima prehrane, vježbi ili meditacije te potpune ili djelomične izolacije.

Iako su povlačenja u početku bila rezervirana za rast duha vrijeme je donijelo nove potrebe. Danas se možemo povući kako bismo tijelu dali novi poticaj i obnovili energiju, pa ćemo vrijeme posvetiti vježbanju joge, tai chija ili planinarenju i boravku u prirodi. Ili pak promjeni prehrambenih navika zbog čega se možemo odlučiti na višednevne radionice u kojima mijenjamo svoj odnos prema hrani. I usvajamo nova znanja o namirnicama i njihovoj pripremi. Možemo se povući i kako bismo se pozabavili nekim psihičkim i fizičkim tegobama, pa odaberite neki wellness program.

Retreat

Photo by Vincent Rivaud

No, najbrojniji su programi usmjereni na duhovnost, meditaciju, dublje spoznaje i upoznavanje vlastitog bića. Bića koje je skriveno duboko ispod naše osobnosti koju obično smatramo svojim jedinim identitetom. Vanjsko povlačenje iz svakodnevnog života u izolaciju rezonira s unutarnjim povlačenjem iz uobičajenih uloga i ponašanja u dublji unutarnji svijet.

Svako povlačenje baca svjetlo na naše životne stranputice i pomaže nam da pronađemo pravi put. Jer dok jurimo u brzom svijetu često ne stignemo pogledati kamo idemo. A cilja zapravo nema, život se odvija na postajama. Što češće zastanemo to je veća šansa da ćemo doista živjeti i uživati.

Neki baner
No Comments Yet

Comments are closed