Čokoladne kocke s kolom

Ovaj recept spaja dva svjetla okusa – kola koja se koristi i u biskvitu i u glazuri – kako bi se postigla savršena ravnoteža karamelno-čokoladnih nota. Gazirani napitak s okusom karamele dodatno obogaćuje i produbljuje okus čokolade, donoseći kockama izvanrednu sočnost i aromatičnu dubinu.

Sastojci:

Za biskvit:

  • 350 ml kole
  • 350 g šećera
  • 280 g brašna
  • 225 g maslaca
  • 180 g kiselog vrhnja
  • 50 g nezaslađenog kakaa
  • 2 jaja
  • 1,5 čajne žličice sode bikarbone
  • 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
  • Prstohvat soli

Za glazuru:

  • 400 g šećera u prahu
  • 350 ml kole
  • 115 g maslaca
  • 25 g nezaslađenog kakao praha
  • Prstohvat soli

Priprema:

Priprema pećnice i kalupa:

Zagrijte pećnicu na 180 °C. Podmažite pravokutni kalup ili ga obložite papirom za pečenje.

Izrada biskvita:

U malom lončiću, na laganoj vatri, zagrijte kole, maslac i nezaslađeni kakao prah. Miješajte dok se maslac potpuno ne rastopi i svi sastojci se sjedine u glatku smjesu.

Spajanje suhih i mokrih sastojaka:

Neki baner

U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer, sodu bikarbonu i sol. Prelijte toplu smjesu od kole i kakaa preko suhih sastojaka te dobro izmiješajte. Dodajte kiselo vrhnje, jaja i ekstrakt vanilije, miješajući dok smjesa ne postane homogena i bez grudica.

Pečenje biskvita:

Prelijte pripremljenu smjesu u kalup i pecite 25 do 30 minuta. Provjerite čačkalicom je li biskvit gotov, zatim ga izvadite iz pećnice i ostavite da se potpuno ohladi.

Čokoladne kocke s kolom

Foto: Canva

Priprema glazure:

U loncu zagrijte 350 ml kole i kuhajte na srednje jakoj vatri oko 15 minuta dok se tekućina ne reducira i zgusne. Dodajte maslac i nezaslađeni kakao prah te miješajte oko 30 sekundi dok se sastojci ne povežu. Umiješajte šećer u prahu i prstohvat soli te nastavite miješati dok ne dobijete glatku, jednoličnu smjesu.

Finalni korak:

Prelijte glazuru preko ohlađenog biskvita, narežite kolač na kocke i poslužite.

Dobar tek!

Neki baner
No Comments Yet

Comments are closed