Zdravo samopouzdanje: Kako početi pozitivno govoriti o sebi?

Riječ može raniti više od mača, kaže poznata uzrečica. To vrijedi i kada su u pitanju riječi koje govorimo sami sebi jer one mogu drastično utjecati na naše samopouzdanje. 

Samopouzdanje

Kada je riječ o vjeri u sebe, samopouzdanje ima dominantnu ulogu. Ono je uvjerenje da smo sposobni donositi odluke, svladavati izazove i razne zadatke, nositi se s promjenama, učiti, razmišljati. Sasvim je normalno da samopouzdanje varira, no nekad je ono samo kratkotrajno uzrokovano lošim raspoloženjem te ga treba razlikovati od dugotrajnog niskog samopouzdanja koje nas koči da napredujemo u životu.

Veliku ulogu u oblikovanju toga kako ćemo gledati sami sebe kroz prizmu samopouzdanja imaju rečenice koje govorimo sami sebi i to bilo da ih izgovaramo naglas ili su dio našeg unutarnjeg monologa.

Nesvjesne misli

Neki baner

Tijekom 24 sata kroz ljudski mozak prolaze tisuće misli. Najveći dio njih odnosi se na nesvjesne misli koje su posljedica onoga u što smo vjerovali kao djeca. Ali želimo li zaista živjeti punim plućima trebamo preuzeti odgovornost za svoj život i više ne kriviti događaje iz djetinjstva za ono što nam se sada događa. Može biti teško, ali nije neizvedivo.

U nastavku navodim tri koraka, svaki od njih zahtijeva duboko promišljanje I vrijeme. Kod svakoga će pojedini korak različito trajati. Neki će se možda s drugog opet vraćati na prvi i slično. I to je u redu. Svaka osoba ima svoj put i svoj vremenski okvir. Nemojte se uspoređivati s drugima.

Osvijestite kako ste

  Prije nego što uopće krenete na put pozitivnog govora prema samome sebi važno je da osvijestite kako ste trenutačno. Što je to što vas koči? Zašto na komplimente reagirate obrambenim stavom i opravdavanjem? Mislite li da su svi drugi bolje prošli u životu?

  Ovo nije laka vježba, ali je nužna. Lakše je okupirati svoj dan druženjima i obvezama, ali ako želimo poboljšati kvalitetu vlastitog života kojim nismo zadovoljni, prijekopotrebno je suočiti se s “čudovištem iz ormara”. Pogledajte se u ogledalo i odgovorite na spomenuta pitanja. Iskreno.

  Napravite dva popisa

   Idući korak koji se preporučuje napraviti je stvaranje dva popisa. Na jednom ćete ispisati sva svoja negativna uvjerenja koja imate o sebi. Zašto? Zato što ona drastično utječu na vaše samopouzdanje.

   Sjednite na neko mirno mjesto i dajte si vremena. Važno je da budete detaljni i iskreni sa samim sobom. Potom slijedi drugi dio vježbe – sva ta negativna uvjerenja odnosno negativne rečenice koje imate o samome sebi sada zamijenite pozitivnima. Broj pozitivnih mora biti jednak broju negativnih.

   Zdravo samopouzdanje

   Foto: Canva

   Okružite se pozitivnim afirmacijama

    U pisanom ili zvučnom obliku okružite se pozitivnim rečenicama o sebi koje ste spominjali u prethodnom zadatku. Možete snimiti afirmacije na mobitelu, pa ih poslušati svako jutro ili prije spavanja. Također je dobro na vidljiva mjesta u domu staviti samoljepljive papiriće s pozitivnim afirmacijama. Na početku će vam se sve to sigurno činiti čudno i neistinito što je sasvim normalno.

    Vaš je mozak desetljećima slušao jednu priču, a sada mu vi govorite drugu. Dajte si vremena i polako krenite na put novog razgovora sa samim sobom.

    Neki baner