Toksični odnosi i kako prekinuti začarani krug?

Kada su u pitanju nesretne veze, imamo dvije mogućnosti: izaći iz njih ili se uvjeriti da je sve u redu. Najbolji način da ostanete zdravi je prekinuti nesretne veze.

“Društvo druge osobe trebalo bi dodati vrijednost vašem životu, a ne tek popuniti emocionalni nedostatak.”

Gottfried Kerstin

Odnosi i ljubav nisu samo međusobno poklanjanje bombonjera za Valentinovo. To zahtijeva dobru komunikaciju, poštovanje i dobre manire u paru. Ispunjavajuća i zdrava veza može vas učiniti boljom, sretnijom i zdravijom osobom.

Kada nedostaju komunikacija, poštovanje i lijepo ponašanje, rađaju se nesretne veze. Još gore je biti u takvim vezama iz pogodnosti dok pokazujete sljedeća ponašanja:

Ne slušate svoju intuiciju

Neki baner

Već vam neko vrijeme unutarnji glas šapuće da vaš partnerski odnos nije ono za što se predstavlja?

Na početku veze obično ste u sedmom nebu. Ovo je dio zaljubljenosti koji nas zbližava s drugom osobom: previđamo njene mane i precjenjujemo njene kvalitete.

Problemi nastaju kada se pojave ili nam postanu očigledna određena nezdrava ponašanja, poput laganja, čudnog ponašanja i intenzivne ljubomore.

Ako se nađete u ovakvoj situaciji, nemojte o tome razmišljati u beskrajnim petljama. Inače ćete započeti tako nesretnu vezu koju sigurno ne želite.

Analizirajte situaciju i ako primijetite da se ponašate nezdravo, razmislite o mogućim alternativama:

U nekim slučajevima može biti dobro potražiti stručnu pomoć. U drugim slučajevima prekid je prikladniji kako bi se izbjegli ozbiljniji problemi u budućnosti.

“Intuicija je sveti dar, a racionalni um je vjerni sluga. Mi smo stvorili društvo koje poštuje slugu, a zaboravilo je na dar.“

Albert Einstein

Strah od života u partnerstvu

U većini obitelji svi žele znati kada ćete se konačno vjenčati. Brinu se zbog toga što ste sami bez obzira na vaše godine ili životne ciljeve. To je uobičajeno i morate se naučiti nositi s tim, a ne biti opsjednuti time.

Toksični odnosi
Photo by Pavel Danilyuk

Mnoge nesretne veze proizlaze iz ove brige. I žene i muškarci su u iskušenju da uđu u vezu kako bi izbjegli ova stalna pitanja.

“Problem je što živimo u kulturi sretnog završetka. Kada smo bili pošteđeni ove iluzije, vjerojatno bismo bili manje neurotični.”

nepoznat autor

Nakon što se zaručite, počinje vanjski pritisak da se vjenčate. Na kraju se vjenčate i nakon nekog vremena nađete se u vezi kakvu nitko nije priželjkivao.

Najbolje je ako ne marite za vanjski pritisak. Ako sad niste spremni, objasnite to onome tko te pita.

Svatko ima svoje vrijeme i to moramo naučiti poštivati.

Prihvaćanje približne ideje partnerstva jer se želimo skrasiti

Ovo ponašanje je povezano s prethodnim, ali se to dvoje ne pojavljuje uvijek zajedno. Radi se o onim situacijama u kojima održavate odnos s nekom osobom kako biste izbjegli pitanja, ali bez da je stvarno volite.

Možda vam se sviđa ta osoba, ali ju ne volite punim srcem ili postoje stvari koje uopće ne možete prihvatiti. Ali prilagođavate se jer je to lakše nego podnijeti društveni pritisak.

Također je moguće, naravno, da vanjskog pritiska uopće nema. Možda je vaš najveći san vjenčati se i imati djecu te osnovati stabilnu obitelj.

Zatim nastavljate tražiti dok ne nađete osobu koja želi više-manje isto što i vi. Vrlo je vjerojatno da ta osoba neće ispuniti sva vaša očekivanja, ali zato što vam je spremna dati dio onoga što želite, vi to prihvaćate.

Sigurno možete zamisliti da ćete u svakoj od ove dvije situacije završiti u nesretnoj vezi. U početku bi još moglo funkcionirati. Ali kako godine budu prolazile, problemi će rasti.

Kako možete promijeniti ta ponašanja?

Svi imamo intuiciju, iako je ne slušamo uvijek. Prilagodba njoj najbolji je način za izbjegavanje i prekid nesretnih veza. Samo morate slušati što vam osjećaji govore.

Uvijek se radi o izbjegavanju boli i patnje. To je normalno.

Dakle, kada su u pitanju nesretne veze, imamo dvije mogućnosti: izaći iz njih ili se uvjeriti da je sve u redu. Najbolji način da ostanete zdravi je prekinuti nesretne veze.

Nije lako, ali vi preuzimate kontrolu nad svojim životom i možete tražiti vezu koja vas čini istinski sretnima.

“Biti vođen intuicijom nije isto što i biti vođen impulsima. Intuicija vidi dalje od vaših očiju, impuls je odvažan i slijep.”

nepoznat autor

gedankenwelt.de / atma

Neki baner