Toksična muškost i odraz na mentalno zdravlje muškaraca

Toksičnost u prijateljstvu, ljubavi, u poslovnim odnosima… Ima je posvuda kao da je ušla u svaku poru ovog društva. Ima mnoge oblike i gotovo se uvijek ogleda u negativnom kontekstu kada je o međuljudskim odnosima riječ. Međutim, od svih tih brojnih dimenzija važno je naglasiti i toksičnost koja je povezana s rodnim ulogama. Duboko u korijenu takve toksičnosti nastanio se i fenomen toksične muškosti.

Toksična muškost

Toksična muškost nije ništa novo s čime se još nikada niste susreli, baš naprotiv to je nešto čemu bi se u suvremenom društvu itekako trebalo pridavati više pažnje. Iza pojma toksične muškosti krije se zapravo splet ponašanja i normi koje se često nameću muškarcima u vidu nekakvih pravila ponašanja koje se od njih očekuje u okvirima društva.

Unutar fenomena toksične muškosti nalazi se vrtlog (rodnih) očekivanja prema muškarcima da budu jaki, dominantni, emocionalno nedostupni i da potiskuju svoje slabosti, sumnje i nesigurnosti.

Neki baner

Kako bi se tome stalo na kraj važno je krenuti s prevencijom od najranije dobi. Jednako kao i s većim nastojanjima da se oblikuje pozitivnija slika o muškosti.

U nastavku ovog teksta otkrijte tri načina na koje su povezani toksična muškost i mentalno zdravlje muškaraca.

Stigmatizacija od djetinjstva

Koliko puta ste samo čuli da roditelji dječacima govore rečenice poput: “Ne, plači, plakanje je za curice.” “Veliki dečki se ne boje.” “Ne ponašaj se kao djevojčica.”

I onda od tih istih dječaka kojima se cijeli život govorilo kako izražavati svoje osjećaje nije u redu da očekujemo da budu emocionalno stabilni i dostupni u odrasloj fazi života.

Emocije nisu nešto što bi trebalo ugurati u svoja četiri zida. One su dio svake osobe i ne biramo vrijeme i mjesto kada je dopušteno o njima razgovarati ili ih pokazati. Potiskivanje osjećaja dječacima u kasnijoj dobi može biti putokaz za depresiju, anksioznost, neprihvaćanje, manjak samopouzdanja I mnoge druge problem i Izazove zato je posebno važno osvijestiti ovaj problem I razgovarati s dječacima na pravi način.

Pritisak

Mnogi na muškarce gledaju kao na strojeve koji moraju biti snažni, dominantni, uvijek uspješni. Koji moraju uvijek imati rješenje za sve. Takav pritisak ne utječe pozitivno na mentalno stanje niti dječaka niti odraslih muškaraca jer svi smo mi ljudi. A ljudi neminovno griješe i imaju pravo na pogreške. To ne znači da su manje vrijedni, ako nešto ne znaju, nisu uspjeli ili nisu u stanju riješiti neki problem.

Svatko od nas je individua za sebe, s vlastitim osjećajima, željama, snovima i preferencijama. I to bi trebalo biti važnije od perfekcionizma koji društvo želi prišiti svakom muškarcu kao jedan od glavnih zadataka.

Toksična muškost

Nedostatak podrške

Sve to utječe na njihovu slobodu izražavanja i autentičnost koju bi trebali kao pojedinci izgraditi unutar šarenog i kompleksnog društva. Upravo nedostatak (individualne, ali i društvene) podrške muškarcima daje pravo da misle kako oni ne zaslužuju i ne bi trebali tražiti podršku. Neophodnu podršku za unaprjeđenje vlastitog mentalnog zdravlja.

Razumijevanje povezanosti toksične muškosti unutar cjelokupne slike mentalnog zdravlja kod muškaraca ključan je faktor koji može pomoći u pokretanju pozitivnih promjena.

Svaka je toksičnost loša i izazovna za otklanjanje, ali uz napore društva kao cjeline te uz odlučnost za stvaranje bolje budućnosti, pozitivne promjene će naići na plodno tlo.

Neki baner
No Comments Yet

Comments are closed