Što je FOMO sindrom i patimo li svi od njega?

Postoje trenuci u životu svakoga od nas kada se zapitamo, koristeći društvene mreže i Internet svakodnevno, koliko štete nam dostupnost informacija čini, a koliko koristi. Te situacije nerijetko se oslikavaju u momentima kada se potrudimo da se udaljimo od izvora informacija najčešće telefona.

Mnogi od nas ne mogu da izdrže onoliko dugo koliko bi željeli, a da ne provjere telefon. Ponekad djeluje kao da je mobilni telefon postao produžena ruka nas samih. Kada nismo aktivni na društvenim mrežama, razmišljamo o tome što propuštamo.

Ukoliko se i sami u većoj ili manjoj mjeri pronalazite u ovom uvodu, vrijeme je da vas upoznam sa FOMO sindronom odnosno Fear of missing out.

Digitalna era i iskrenost

Neki baner

Psiholozi širom svijeta, ali I kod nas ističu da je FOMO sindrom povezan sa anksioznošću, točnije socijalnom anksioznošću. Strah od propuštanja informacija odnosno kompulzivna zabrinutost da se može propustiti prilika za ostvarenje novog iskustva.

Također, svatko od nas prirodno ima potrebu da se druži sa drugim ljudima i gradi veze sa njima. Ta potreba je prisutna kod svakog od nas. Još uvijek nije potvrđeno da društvene mreže poput Instagrama, Twittera, Facebooka izazivaju pojavu FOMO sindroma, ali definitivno je da imaju utjecaja. Da, svako od nas na neki način ima potrebu iskoristiti svoj život na najbolji mogući način.

Tu je i potreba da budemo dio zajednice ili da pripadamo nekoj grupi. No. moramo biti iskreni prema sebi kada je riječ o tome koliko je ta potreba zapravo porasla od kako živimo u digitalnoj eri.

FOMO sindrom

Socijalno uspoređivanje

Socijalno uspoređivanje je ono što bi trebalo puno više da nas zabrine kada je riječ o FOMO sindromu. Društvene mreže definitivno nas, između svjesnog i nesvjesnog navode da se usporedimo sa drugima. Na Instagramu možemo najbolje vidjeti što drugi ljudi rade, imaju, postižu.

U trenutku kada postanemo svjesni da postoje određene stvari koje nemamo, ne radimo i ne postižemo počinjemo se osjećati loše zbog toga. Smatramo da nešto propuštamo ili imamo osjećaj da nismo dovoljno dobri. Mnogi su već svjesni činjenice da društvene mreže mogu izazvati ozbiljnu štetu na mentalnom zdravlju. Ali ono najvažnije od svega je, da li radimo nešto po tom pitanju?

Ukoliko ste se pronašli možda je vrijeme da se zapitamo još jednom, koliko toga propuštamo dok strahujemo da ne propustimo nešto.

Neki baner
No Comments Yet

Comments are closed