🍰 Talijanska krem torta (koja to zapravo nije): Kremasti klasik s juga Amerike

Zavarava svojim imenom, ali osvaja okusom! Talijanska krem torta zapravo nema korijene u Italiji – nastala je na američkom Jugu sredinom 20. stoljeća, a ime je vjerojatno dobila zbog bogatstva okusa koji podsjeća na mediteransku raskoš: orašasti tonovi, kokos, krem sir i nježan biskvit. Danas je pravi klasik – poslužuje se u svečanim prilikama, ali i kao savršen desert za nedjeljni ručak. Ako voliš kombinaciju kokosa, oraha i baršunaste kreme – ova torta će ti postati favorit.

📝 Sastojci

Biskvit:

  • 115 g maslaca, omekšalog
  • 115 g biljne masti (ili dodatno maslaca ako ne koristiš mast)
  • 400 g šećera
  • 5 velikih jaja
  • 1 žlica ekstrakta vanilije
  • 250 g glatkog brašna
  • 1 čajna žličica sode bikarbone
  • 240 ml mlaćenice (buttermilk)
  • 100 g kokosovih listića (ili sitno ribanog kokosa)

Krema:

  • 100 g nasjeckanih pekan oraha (ili običnih oraha ako ih nemaš pri ruci)
  • 225 g krem sira, omekšalog
  • 115 g maslaca, omekšalog
  • 1 žlica ekstrakta vanilije
  • 450 g šećera u prahu, prosijanog
Talijanska krem torta

Foto: Canva

👩‍🍳 Priprema

  1. Zagrij pećnicu na 175 °C i pripremi tri kalupa promjera 23 cm – namasti ih i pobrašni.
  2. Pripremi biskvit: Mikserom na srednjoj brzini umuti maslac i mast dok ne postanu kremasti. Postupno dodaj šećer pa žumanjke, jedan po jedan. Dodaj vaniliju.
  3. Naizmjence dodaj brašno i mlaćenicu, počevši i završavajući s brašnom. Miksaj kratko, samo dok se sastojci ne povežu. Umiješaj kokos.
  4. Bjelanjke istuci u čvrsti snijeg i pažljivo ih špatulom umiješaj u tijesto.
  5. Podijeli smjesu u tri kalupa i peci oko 25 minuta, dok čačkalica ne izađe čista. Ohladi biskvite 10 minuta u kalupima, zatim ih pažljivo izvadi i potpuno ohladi.
  6. Pripremi kremu: Na suhoj tavi kratko preprži pekan orahe (5–10 minuta), zatim ih ostavi da se ohlade.
  7. U zdjeli izmiksaj krem sir, maslac i vaniliju dok ne dobiješ glatku kremu. Dodaj šećer u prahu u nekoliko navrata, miksajući prvo lagano, a zatim na visokoj brzini dok ne postane svilenkasta. Na kraju umiješaj ohlađene orahe.
  8. Složi tortu: Namaži kremu između slojeva biskvita, zatim i po vrhu i stranicama. Po želji dodatno ukrasi preprženim orasima ili kokosom.

🎉 Savjet za posluživanje

Torta je još bolja kad odstoji preko noći u hladnjaku – okusi se povežu, a tekstura postaje još raskošnija. Odlično pristaje uz kavu, čaj ili čak čašu likera od oraha.

Neki baner

Želimo vam dobar tek!

Neki baner
No Comments Yet

Comments are closed