Nutrigenetika – znanošću do zdravlja

Kako analiza DNK i znanost mogu pomoći u suzbijanju stresa, prevenciji teških bolesti te očuvanju vitkog i zdravog tijela donosim vam u nastavku.

Nakon što je 2003. godine mapiran ljudski genom nastao je niz novih znanstvenih disciplina usmjerenih na personalizaciju liječenja. Ali i na prevenciju kroničnih bolesti i savjetovanja vezana uz poboljšanje kvalitete života.

U području istraživanja nutritivne genetike nastale su dvije znanstvene discipline – nutrigenomika i nutrigenetika. Upravo nutrigenetika na osnovi analize gena daje personalizirani plan prehrane. Što zatim daje uvid u bolju iskoristivost namirnica čime se poboljšava kvaliteta života te općenito zdravstveno stanje i vitalnost.

Što je nutrigenetika?

Neki baner

Riječ je o grani genetike koja se bavi proučavanjem veza između gena i prehrane, a omogućuje personaliziranu prehranu prilagođenu genetičkom profilu pacijenta.

Analizom 43 gena važna za ljudsku prehranu može se utvrditi kako specifične genske varijante u DNK mogu utjecati na hranu i suplemente koje unosimo u organizam. Na osnovi dobivenih rezultata analize, možemo prilagoditi prehranu individualnim potrebama. Ali i utvrditi koje hranjive tvari unesene hranom ili suplementacijom probavljamo bez smetnji. Ali također i koje ne. I koje bismo u tom slučaju trebali izbjegavati.

Nutrigenetika

Photo by Ella Olsson

Posljedično, optimiziranjem prehrane na temelju nutrigenetskog statusa pojedinca mogu se smanjiti ili potpuno ukloniti rizici od težih bolesti poput dijabetesa, kardiovaskularnih problema i osteoporoze. Nutrigenetski test provodi se analizom uzorka DNK iz krvi i sline.

Nutrigenetika – velika pomoć u borbi s pretilošću

Negativna strana klasične dijete usmjerene na mršavljenje odnosi se na neizbježno smanjenje unosa hrane. Time raste rizik od deficita korisnih nutrijenata što je ključno za normalno funkcioniranje organizma. Nutrigenetika može postati alat za postizanje unosa optimalnog sadržaja hranjivih sastojaka na individualnoj osnovi pri čemu pojedinac ima vidljiv rezultat i čuva zdravlje.

Postaje evidentno da će nutritivna genetika postati važan element u istraživanju poveznica između prehrane i genetike te njihova utjecaja na zdravlje.

Neki baner
No Comments Yet

Comments are closed