Napravite najukusniji BURGER po receptu Jamieja Olivera!

Iznenadite ukućane svojim omiljenim hamburgerima, pripremljenim na Jamiejev način.

Kada su u pitanju recepti najpoznatijeg svjetskog kuhara Jamieja Olivera, brza priprema i zanimljiv okus ne mogu se izostaviti. Iako je zagovornik zdrave hrane, njegovo je pravilo jasno: ako želite hamburger, jedite ga, jer smijemo uživati ​​u bilo kojoj vrsti hrane ako je hrana svježa i zdrava i ako ne pretjerujemo.

Sastojci:

  • 800 grama junećeg mljevenog mesa
  • maslinovo ulje
  • glavica luka
  • alkoholni ocat
  • 2 velika krastavca
  • 4 lepinje sa sezamovim sjemenkama
  • dimljena slanina
  • 4 žličice senfa
  • tabasco umak
  • nekoliko kriški sira
  • 4 žličice kečapa

Za umak:

  • 1/4 glavice iceberg salate
  • 2 žlice majoneze
  • 1 žlica kečapa od rajčice
  • 1 žličica tabasco umaka
  • 1 žličica Worcestershire umaka
  • 1 žličica brandyja ili burbona (po želji)
BURGER po receptu Jamieja Olivera

green chili pepper on black ceramic bowl
Photo by Eva Bronzini on Pexels.com

Priprema:

Neki baner

Meso podijelite na 4 dijela i mokrim rukama oblikujte kuglice pa ih rasporedite tako da budu promjera 12 cm. Pljeskavice stavite na podmazan tanjur i ohladite.

Crveni luk sitno nasjeckajte, pa ga začinite octom i solju. Nasjeckajte kisele krastavce, nasjeckajte zelenu salatu i sve sjedinite u jednoj posudi, dodajući još začina po ukusu.

Jamie peče dva burgera u isto vrijeme, u dvije posude s neljepljivim dnom – jednu na visokoj temperaturi – za hamburgere, a drugu na srednjoj temperaturi, za slaninu.

Prije pečenja pljeskavice posolite i premažite uljem pa dvije stavite u prvu tavu i pecite ih povremeno pritiskujući ravnim nožem (najbolje nožem za ribu). U drugu tavu stavite kriške slanine.

Nakon jedne minute preokrenite pljeskavice i svaku stranu premažite s pola žličice senfa i malo ljutog umaka. Još minutu kasnije preokrenite na podmazanu stranu, a drugu premažite s pola žličice senfa i malo tabasco umaka.

Pecite još jednu minutu, a zatim na vrh stavite hrskavu krišku slanine i krišku sira. Na dno posude stavite malo vode, a vrh na trenutak prekrijte dubokom posudom – za 30 sekundi sir će se otopiti.

U međuvremenu na masnoći od slanine u drugoj tavi popržite po pola prerezane lepinje do zlatnožute boje. Ponovite cijeli postupak s druga dva burgera.

Prilikom pakiranja sastojaka dno lepinje premažite četvrtinom pripremljenog umaka za hamburger, zatim stavite hamburger sa slaninom i otopljenom kriškom sira, pa dodajte ostatak luka i krastavca. Gornji dio lepinje namažite žlicom kečapa, pa lagano pritisnite odozgo.

Poslužite odmah.

Dobar tek!

Izvor recepta: Stil

Neki baner
No Comments Yet

Comments are closed