Iznenadite ukućane svojim omiljenim hamburgerima, pripremljenim na Jamiejev način.
Kada su u pitanju recepti najpoznatijeg svjetskog kuhara Jamieja Olivera, brza priprema i zanimljiv okus ne mogu se izostaviti. Iako je zagovornik zdrave hrane, njegovo je pravilo jasno: ako želite hamburger, jedite ga, jer smijemo uživati u bilo kojoj vrsti hrane ako je hrana svježa i zdrava i ako ne pretjerujemo.
Sastojci:
- 800 grama junećeg mljevenog mesa
- maslinovo ulje
- glavica luka
- alkoholni ocat
- 2 velika krastavca
- 4 lepinje sa sezamovim sjemenkama
- dimljena slanina
- 4 žličice senfa
- tabasco umak
- nekoliko kriški sira
- 4 žličice kečapa
Za umak:
- 1/4 glavice iceberg salate
- 2 žlice majoneze
- 1 žlica kečapa od rajčice
- 1 žličica tabasco umaka
- 1 žličica Worcestershire umaka
- 1 žličica brandyja ili burbona (po želji)
Priprema:
Meso podijelite na 4 dijela i mokrim rukama oblikujte kuglice pa ih rasporedite tako da budu promjera 12 cm. Pljeskavice stavite na podmazan tanjur i ohladite.
Crveni luk sitno nasjeckajte, pa ga začinite octom i solju. Nasjeckajte kisele krastavce, nasjeckajte zelenu salatu i sve sjedinite u jednoj posudi, dodajući još začina po ukusu.
Jamie peče dva burgera u isto vrijeme, u dvije posude s neljepljivim dnom – jednu na visokoj temperaturi – za hamburgere, a drugu na srednjoj temperaturi, za slaninu.
Prije pečenja pljeskavice posolite i premažite uljem pa dvije stavite u prvu tavu i pecite ih povremeno pritiskujući ravnim nožem (najbolje nožem za ribu). U drugu tavu stavite kriške slanine.
Nakon jedne minute preokrenite pljeskavice i svaku stranu premažite s pola žličice senfa i malo ljutog umaka. Još minutu kasnije preokrenite na podmazanu stranu, a drugu premažite s pola žličice senfa i malo tabasco umaka.
Pecite još jednu minutu, a zatim na vrh stavite hrskavu krišku slanine i krišku sira. Na dno posude stavite malo vode, a vrh na trenutak prekrijte dubokom posudom – za 30 sekundi sir će se otopiti.
U međuvremenu na masnoći od slanine u drugoj tavi popržite po pola prerezane lepinje do zlatnožute boje. Ponovite cijeli postupak s druga dva burgera.
Prilikom pakiranja sastojaka dno lepinje premažite četvrtinom pripremljenog umaka za hamburger, zatim stavite hamburger sa slaninom i otopljenom kriškom sira, pa dodajte ostatak luka i krastavca. Gornji dio lepinje namažite žlicom kečapa, pa lagano pritisnite odozgo.
Poslužite odmah.
Dobar tek!
Izvor recepta: Stil
Mi smo redakcija portala Aboutmen.hr – regionalnog online magazina za modernog muškarca, a Vi trenutno čitate članak s našom 5+ preporukom! 🙂 Pišemo, istražujemo, kreiramo, iznosimo mišljenja ali rado saslušamo i Vaša! Svoje radove, upite i prijedloge suradnji možete nam poslati na mail info@aboutmen.hr .