#MisterChef marinade i sezona roštilja, može početi!

Stiglo nam je proljeće a to za naš muški svijet znači – vrijeme roštilja! Pravi grill boss zna važnost dobrog komada mesa, ali vješto čuva i svoje tajne za dobar pac! Ili kako bi to rekli u finijem tonu – marinade!

Neke od tih marinada namijenjene su da meso u njima odleži prije samog grilanja, a neke se nanose tek kad se meso fino zažari. Razlika je u okusu, pripremi ali važno je i znati koju marinadu kombinirati uz koju vrstu mesa. Zbog toga vam donosimo par naših, provjerenih recepata kako biste ispali pravi MistefChef na familjarnim i frendoviskim feštama!

Dobra marinada je kao savršena žena, barataj s njom nježno i lagano. 😉 Krenimo!

Basic marinada

Neki baner

Sastojci:

  • 100 ml suncokretova ulja
  • 100 ml jabučnog octa
  • ½ čajna žličice soli
  • svježe krupno mljeveni papar
  • 3-4 češnja protisnutog češnjaka

Krenimo s češnjakom. Oguliti ga pa protisnuti ili sitno nasjckati, zatim ga tako usitnjenog ubaciti u mužar. Dodati sol i papar, pa uz žlicu ulja i octa dobro izmiješati. Kad dobiješ emulziju dodati i preostalu količinu ulja i octa, pa time dobro natrljajti meso sa svih strana.

Pogodna je za sve vrste mesa, kao i za ribu.

Varijacija Mediteranska:

  • suncokretovo ulje, začinsko bilje, limun i ljuta papričica

Varijacija Kontinentalka:

  • korijander, senf, crveni papar, vino i luk

U obje varijante sastojke izmiješati, meso premazati i ostaviti da par sati stoji u pacu.

Definitivna kraljica marinada – Bogata Teksaška!

Sastojci:

  • 200 ml pasirane rajčice
  • 1 žlica smeđeg šećera
  • 200 ml vinskog octa
  • Worcester umak
  • 1 žlica suncokretova ulja
  • ½ čajne žličice soli, papar, začini
  • 100 ml svijetlog piva

Nož u ruke i prvo sjeckaj, a onda rajčicu kratko poprži na ugrijanom ulju, dodaj šećer, ocat i ostale začine (kim, korijander, kajenski papar ili mljevenu papriku), na kraju i pivo, pa kratko prokuhaj da se umak srednje zgusne. Kombiniraj uz svinjetinu. Ova marinada najbolje se slaže sa svinjskim rebarcima. Meso premazuj tek zadnjih 15 minuta, do najviše pola sata kod većih komada mesa, da šećer koji premaz sadrži, ne zagori.

Osim za premazivanje, ohlađen možeš koristiti i kao dip, pa već pečeno meso prelijevati ili ga umakati.

Simple Teksaška

Sastojci:

  • 200 ml pasirane rajčice
  • 3 žlice suncokretova ulja
  • chilli ili neka ljuta papričica
  • 2-3 češnja protisnutog češnjaka
  • Worcester, Tabasco ili chili umak

Sve sastojke u zdjelu i dobro izmiješati, zatim meso premazati pripremljenim premazom i ostaviti da odleži. Može i do 12 sati ako želiš baš jaki okus. Ovu marinadu ne koristiti kao dip, jer je meso koje je u njoj odležalo tu ostavilo svoje mikrobe.

Slaže se sa svinjetinom, junetinom i piletinom.

Za one koji više vole neki orijentalni đir i ne boje se eksperimentirati, šećer smo naravno ostavili za kraj.

Azijska marinada

Sastojci:

  • 200 ml suncokretova ulja
  • 2 žlice soja sosa
  • žlica smeđeg šećera
  • 2 češnja protisnutog češnjaka
  • naribani đumbir
  • 50 ml višnjevače ili cherryja

Dril već znamo, sastojke izmiješati i meso staviti u pac. Za ovu marinadu savjetujemo da se koristi npr na piletini ili manjim komadima mesa koje treba kraće termički obrađivati.

Bonus! Whiskey marinada

Ova je marinada toliko aromatična da nema potrebe za dodacima! Koristite svoju omiljenu marku viskija. Mi smo koristili dobri stari Jack Daniels.

Sastojci:

  • ¼ šalice whiskeya
  • ¼ šalice soy sauce
  • ¼ šalice gorušice (senfa)
  • ¼ šalice fino sjeckanog mladog luka
  • ¼ šalice smeđeg šećera
  • 1 žličica soli
  • 1 žličica Worcester umaka (sosa)
  • papar u zrnu (po ukusu)

Sjediniti sve sastojke u smjesu. Ako koristite kao premaz za meso onda možete ostaviti meso u marinadi preko noći, ako koristite kao premaz za škampe ili ribu, marinirati maksimalno 1 sat!

Dobar tek!

I nema na čemu 😉


Greek style pasta, cooked pasta on brown wooden bowl

Kuhali smo: Greek style pasta

Svaki moderni frajer mora znati kuhati. Izgovori i isprike se ne prihvaćaju. Ako želiš biti u trendu i ako se želiš znati brinuti sam za sebe, a o impresioniraju žena da i ne govorimo vrijeme je da se latiš kuhače!


Neki baner
2 komentara

Leave a Reply

Your email address will not be published.