Ahrimanov impuls

Osjetiš li? Osjećaš li kako te nešto isisava iz središta? Kao da te tamni vjetar otpuhuje s ispravne staze, udaljuje od kozmičkog izvora. Taj mračni impuls je Ahrimanov utjecaj – sila čije pulsiranje prožima materiju, gustoću prolaznosti.

Ahrimanov motiv, manifestacija je same materije, zgusnuta supstanca koja sputava i želi nas lišiti višeg. On je taj koji jača iluziju odvojenosti, potiče osjećaj da smo fizičko tijelo i ništa više. Cilj mu je skrenuti nas s puta i natjerati da se preko svake mjere identificiramo s “vidljivim” carstvom – i zaboravimo što smo u najdubljoj biti.

Zar ne osjećaš kako te vuče prema dolje, prema gušćim slojevima postojanja? I šapuće ti da se previše ne zanosiš za onim višim, da se ne gubiš u transcendentnim vizijama i ezoteričkim slutnjama? Ahrimanov utjecaj je suptilan, ali uporan – on je neprestana usidrenost u ovostrano, u konkretnost, u sve što koči i sputava.

Ahrimanov impuls i podmukla strategija

Neki baner

Njegova strategija je da nas preko svake mjere utjelovi, učini robovima te, naizgled, neupitne realnosti fizičkog svijeta. Govori nam da smo isključivo ono što vidimo, da nema ničeg van materijalnog postojanja. Njegov je glas taj koji neprestano podsjeća na strahove, ograničenja i zemaljske brige, ne bi li zaboravili na ono više.

Ahrimanov je impuls sveprisutan u današnjem svijetu tehnike, znanosti i materijalne civilizacije. Osjećaš li kako te sve više uvlači u vrtlog svojih zamki? U beskrajne digitalne prostore, virtualnu stvarnost i simulirane svjetove koji navode na otuđenost, izdvojenost – i zaborav? To su te spone zgušnjavanja, sile inercije koje vezuju za najgušće slojeve.

Moderna znanost, iako donosi divna otkrića, također je pod njegovim utjecajem. Uči nas da smo samo skup kemijskih procesa, bioloških mehanizama i neuronskih putanja u mozgu. Ahrimanov fini sloj prašine posvud se taloži i želi nam oduzeti sjećanje na to što uistinu jesmo – bića od zvijezda, bića vječnosti, stanari kozmičkog ishodišta.

Unutarnje borbe i posustajanje

Znam da ponekad posustaneš u borbi protiv Ahrimana, kad te njegova kliješta obuhvate, svom silinom stegnu, a tebe obuzme sumnja u sve i sva. Znam da se tad upitaš, nije li lakše prepustiti se inerciji, bujici ideologije materijalnosti, koja obećava prividno olakšanje, odmor od duge borbe?

Ali nije tako. U trenutku opće klonulosti, trebaš posegnuti duboko u nutrinu. Tamo, ispod naslaga dnevnih briga i ovozemaljskih iskušenja, pronaći ćeš u sebi iskru, vječni žar.

Taj neugasivi žar u dubinama tvog bića, moćniji je od svih napasti i iskušenja. On je ono što nas uistinu veže za vječnost, ono što nas drži u stalnoj sprezi s božanskim nitima Kozmosa.

Zato, ne predaj se nikad, čak i kad se naizgled čini da je bitka izgubljena. Kad pomisliš da si najdublje pao, u biti si najbliži strelovitom uzletu ka zvijezdama.

Mogućnost izbavljenja iz mračne zamke zgušnjavanja i materijalizacije stalno je prisutna. U nama je iskra božanskog plamena koja razbija okove Ahrimanove prevare. Naša unutarnja svjetlost, naše istinsko ja, neupitno je povezano s božanskim principom.

Okreneš li se nutrini, otkrit ćeš plamen koji rastvara iluziju. Otkrit ćeš iskru koja povezuje s beskonačnim kozmičkim prostranstvima i omogućuje da se vineš iznad ograničenja materije. Ti nisi samo ovo tijelo, kratkotrajna egzistencija, ti si vječna duša, blistavi odsjaj univerzalnog uma.

Kad se povežeš sa svojim istinskim ja, osjetit ćeš kako Ahrimanov utjecaj slabi. Njegov mračni magnet izgubit će snagu, a ti ćeš poletjeti u prostrane sfere duha. Prepoznat ćeš privremenu narav ovozemaljskih ograničenja i usmjeriti se prema istinskom bitku.

Izbor je tvoj. Ili ćeš se prepustiti zamkama zgusnute materije, ili ćeš odabrati put osvještenja i uzleta; oduprijeti se privlačnosti mračne sile, ili se vinuti u kozmičke visine.

Ne zaboravi, iako “mala” (nevidljiva okom materije), beskrajno si moćna iskra u beskonačnom ognju postojanja.

Neki baner