Sve uloge joda u organizmu

Od joda se postaje pametniji i inteligentniji… Tako kažu. Ako smatrate da su Japanci najinteligentniji narod, onda je to djelomično i zbog toga što u organizam unose puno joda. Smjernice za dnevni unos joda u Europi i SAD-u su između 150 i 300 mcg dnevno, a Japancima se sugerira da to bude više od 5 mg (a redovito u praksi unose i do 14 mg joda).

Zašto nam je jod tako važan?

Nadoknađivanjem joda mogu se riješiti svi problemi s reproduktivnim organima: manjak libida, izostanak ovulacije, neplodnost ili nemogućnost iznošenja trudnoće do kraja. Jod je “pametnjaković” koji sve zna, onaj koji govori drugima što da rade. Drugim riječima, to bi značilo da, ako ga ima dovoljno u tkivima, navodi estrogen da djeluje na ciljna tkiva (grudi, maternicu, jajnike…). To može biti od velike važnosti za žene koje imaju problema sa začećem.

Značajna karakteristika joda jest i ta da iz organizma uklanja teške metale, poput fluorida, žive, aluminija i, što je posebno važno, broma (element iz iste skupine u periodnom sustavu i vrlo sličnih karakteristika). On se vezuje na jodne receptore u slučaju njegova manjka ili nedostatka, što može biti još jedan od uzroka smanjene funkcije štitnjače.

Izvori joda

Neki baner

Zasad najznačajniji izvor za većinu populacije je jodirana kuhinjska sol. Uobičajeno je da se kuhinjska sol jodira, s tim da postoje razlike u količini. Tako, primjerice, Španjolci jodiraju sol u puno većoj mjeri (60 ppm) nego Talijani (30 ppm). A Talijani pak u puno većoj mjeri nego ostali dio Europe (10 ppm). Međutim, treba imati na umu da je jod halogeni element i da se kuhanjem gubi, stoga sol treba dodavati pred kraj kuhanja. Uz to, ako dugo stoji na otvorenom, jod iz soli hlapi, pa i to treba uzeti u obzir.

Joda inače ima u smeđim algama, školjkama, škampima, puretini, mlijeku, špinatu, blitvi, tikvicama, jagodama, brusnicama … Njime je bogat i motar (morski kopar, petrovac, trava sv. Petra), koji raste iz kamena posvuda po našim plažama (u Francuskoj je moguće kupiti ga na tržnici).

Uloga joda

Foto: Canva

Može ga se skuhati s blitvom ili ga dodati salati, koje dodatno obogaćuje i svojim mirisom po jodu. Uz to je dobro znati da nefermentirani kupus i sirovi špinat mogu blokirati njegovu apsorpciju.

Imate li manjak joda?

S obzirom na to da oko 700 milijuna ljudi diljem svijeta pati od gušavosti, te da manjak joda smanjuje inteligenciju 10 do 15 posto, može se zaključiti da je manjak joda raširen problem kojem treba posvetiti zasluženu pozornost.

Kako je jod sastavni dio hormona štitnjače, jasno je da u slučaju njegova manjka u tijelu štitna žlijezda nije u stanju proizvesti hormona u dovoljnoj mjeri. Zbog toga dolazi do kompenzatornog povećanja štitnjače, odnosno gušavosti.

Ako imate neke od prethodno navedenih simptoma, i sumnjate na manjak joda, preporučuje se izmjeriti ga u 24-satnoj mokraći.

Neki baner
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.