Pet fantastičnih jela, evo prijedloga što kuhati ovoga tjedna

Tijekom radnog tjedna jako je teško osmisliti jednostavan a ukusan jelovnik, prepun raznolikih, nutritivno bogatih namirnica. Ovog tjedna ćemo vam olakšati. Donosimo čak 5 recepata za sjajna jela koja se brzo, jednostavno i lako spremaju!

PONEDJELJAK 24.01.2022

Lovački odresci i pire krumpir

Potrebno je: 500 svinjskih ili goveđih odrezaka; žlica masti; 3 češnja češnjaka; 1 žlica senfa; 1 žlica brašna; sol i papar; svježi ružmarin, voda.

Pire krumpir, malo maslaca, mlijeko i sol.

Neki baner

Priprema: Odrezak dobro izlupajte čekićem za meso. Zatim na zagrijanoj masnoći popržite odrezak s jedne pa zatim s druge strane. Zatim meso izvadite na tanjur, u masnoću koja je još na štednjaku, stavite malo brašna i promiješajte. Zalijte s malo vode, posolite i popaprite pa dodajte senf. Miješajte dok sve ne prokuha pa dodajte malo ružmarina (svježeg ako ga imate), pa odrezak vratite u umak. Pustite da lagano krčka oko 20 minuta. Dodajte procijeđeni češnjak, pa sve ostavite još 5 minuta.

Krumpir skuhajte pa procijedite, dodajte mlijeko, maslac i sol. Promiješajte i poslužite na tanjuru kao prilog lovačkim odrescima.

UTORAK, 25.01.2022

Pileći gulaš

Potrebno: 300 grama piletine (bataci); 1 mrkva; 1 glavica luka; 2 češnja češnjaka, 1 žlica masti, sol, papar, sušeni začini, 200 grama krumpira, voda, peršin.

Priprema: Na masti prodinstati luk, mrkvu i krumpir. Dodati piletinu i začine, zaliti vodom i kuhati dok mesone bude mekano. Začiniti po ukusu.

SRIJEDA, 26.01.2022

“Resh skuša” i salata od krumpira

Potrebno: 4 srednje velike skuše, 500 grama krumpira, 2 glavice luka, jabučni ocat, sok od 1 limuna, maslinovo ulje, peršin, sol i papar; 2 češnja češnjaka.

Priprema: Skuše prerežite po dužini uz kralježnicu, a zatim izvadite kosti koliko god možete. Odstranite rep i glavu. Ribu lijepo operite, posolite i sjednite. U pećnici pecite je s jedne strane na drugu ili na roštilju ako ga imate. Ribu ostaviti sa strane da se dobro ocijedi masnoća. Za to vrijeme pripremite preljev za ribu: procijedite 2 češnja češnjaka, dodajte 2 žlice maslinovog ulja, sok od jednog limuna, sol i papar, sitno nasjeckajte peršin i dodajte.

Skuhajte i narežite krumpir na kolutiće. Dodajte krupno nasjeckani luk, maslinovo ulje i jabučni ocat. Posolite po želji!

ČETVRTAK, 27.01.2022

Raskošna šunka u umaku od hrena

Priprema: 1 veća dimljena šunka; 4 krumpira; 4 veće mrkve; ½ glavice celera; Umak; 2 žlice maslaca; 2 žlice brašna; 500 ml mlijeka; 2 žlice vrhnja; 1 žlica ribanog hrena; mješavina začina.

Priprema: Oguliti mrkvu, krumpir i celer. Krumpir ostaviti u komadu, a mrkvu narezati na krupnije komade. Staviti šunku u lonac i kuhati dok meso napola ne omekša. Zatim dodati mrkvu, krumpir i celer te nastaviti kuhati dok povrće ne omekša.

Zatim meso i povrće procijediti od viška tekućine. Narezati na veće komade.

U tavi posebno otopiti maslac pa dodati brašno i kratko pržiti. Postupno dodavati mlijeko uz stalno miješanje dok se ne dobije rjeđi umak. Pred kraj kuhanja dodati vrhnje, hren i začine po ukusu i promiješati.

Vatrostalnu posudu nauljiti i u nju poslagati meso i povrće. Preliti umakom od hrena i staviti u zagrijanu pećnicu na 200°C da se zapeče.

PETAK, 28.01.2022

Popaj salata

Potrebno: 500 grama špinata (svježeg); 200 grama šampinjona (svježih); 200 grama grčkog jogurta; 1 glavica luka; sol i papar, kockice kruha; sok od 1 limuna.

Priprema: Špinat oprati i narezati na trakice. Isto učiniti s gljivama i lukom. Sve promiješati u posudi. Dodati grčki jogurt, sol i papar, limunov sok. Promiješati i dodajte kockice kruha.

Dobar tek!

Stil

Neki baner
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.