Kruh od griza – Tradicionalni Marokanski recept

Isprobajte ovaj autentični recept nadahnut marokanskim khobzom, koji odiše jednostavnošću i rustikalnim okusom. Ovaj kruh od griza obogaćen je daškom maslinova ulja, šećera i sezama, čime se postiže savršena kombinacija mekoće iznutra i hrskave korice. Idealno je rješenje za one koji žele unijeti malo egzotičnog duha u svakodnevnu kuhinju.

Sastojci:

  • 250 g brašna
  • 250 g griza
  • 2 čajne žličice soli
  • 2 čajne žličice šećera
  • 1 čajna žličica suhog kvasca
  • 2 žlice maslinova ulja
  • 315 ml vode
  • 2 žlice sezama (po želji)

Priprema:

Miješanje sastojaka:

U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, griz i sol. Dodajte šećer, suhi kvasac, maslinovo ulje i vodu. Dobro izmiješajte sve sastojke i ostavite smjesu da odstoji 15 minuta.

Neki baner

Miješanje tijesta:

Koristeći električni mikser s nastavkom za tijesto, umijesite glatko tijesto. Zatim ga poklopite i stavite u hladnjak preko noći kako bi se razvile svi okusi i tijesto dodatno odmorno naraslo.

Priprema za pečenje:

Izvadite tijesto iz hladnjaka i ostavite ga da se zagrije na sobnoj temperaturi dok se ne udvostruči. Nakon toga, prebacite tijesto na papir za pečenje i oblikujte štrucu. Ostavite je da se diže oko sat vremena.

Kruh od griza

Foto: Canva

Pećnica i finalno oblikovanje:

Nakon otprilike 30 minuta, zagrijte pećnicu na 220 °C. Ako želite, posipajte vrh štruce sjemenkama sezama, a zatim s pomoću vilice lagano izbodite nekoliko rupa na površini – to će spriječiti prekomjerni rast tijekom pečenja.

Pečenje:

Stavite štrucu u prethodno zagrijanu pećnicu i pecite 20 do 30 minuta, dok korica ne postane hrskava i dobije lijepu zlatno-smeđu boju.

Hlađenje i posluživanje:

Nakon pečenja, izvadite kruh iz pećnice i ostavite ga da se malo ohladi prije rezanja.

Uživajte u ovom domaćem kruhu od griza, savršenom za svako jutro ili kao dodatak vašim obrocima, koji će vas podsjetiti na bogatstvo tradicionalnih recepata s mediteranskim dodirom!

Neki baner
No Comments Yet

Comments are closed