Isprobajte ovaj autentični recept nadahnut marokanskim khobzom, koji odiše jednostavnošću i rustikalnim okusom. Ovaj kruh od griza obogaćen je daškom maslinova ulja, šećera i sezama, čime se postiže savršena kombinacija mekoće iznutra i hrskave korice. Idealno je rješenje za one koji žele unijeti malo egzotičnog duha u svakodnevnu kuhinju.
Sastojci:
- 250 g brašna
- 250 g griza
- 2 čajne žličice soli
- 2 čajne žličice šećera
- 1 čajna žličica suhog kvasca
- 2 žlice maslinova ulja
- 315 ml vode
- 2 žlice sezama (po želji)
Priprema:
Miješanje sastojaka:
U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, griz i sol. Dodajte šećer, suhi kvasac, maslinovo ulje i vodu. Dobro izmiješajte sve sastojke i ostavite smjesu da odstoji 15 minuta.
Miješanje tijesta:
Koristeći električni mikser s nastavkom za tijesto, umijesite glatko tijesto. Zatim ga poklopite i stavite u hladnjak preko noći kako bi se razvile svi okusi i tijesto dodatno odmorno naraslo.
Priprema za pečenje:
Izvadite tijesto iz hladnjaka i ostavite ga da se zagrije na sobnoj temperaturi dok se ne udvostruči. Nakon toga, prebacite tijesto na papir za pečenje i oblikujte štrucu. Ostavite je da se diže oko sat vremena.

Foto: Canva
Pećnica i finalno oblikovanje:
Nakon otprilike 30 minuta, zagrijte pećnicu na 220 °C. Ako želite, posipajte vrh štruce sjemenkama sezama, a zatim s pomoću vilice lagano izbodite nekoliko rupa na površini – to će spriječiti prekomjerni rast tijekom pečenja.
Pečenje:
Stavite štrucu u prethodno zagrijanu pećnicu i pecite 20 do 30 minuta, dok korica ne postane hrskava i dobije lijepu zlatno-smeđu boju.
Hlađenje i posluživanje:
Nakon pečenja, izvadite kruh iz pećnice i ostavite ga da se malo ohladi prije rezanja.
Uživajte u ovom domaćem kruhu od griza, savršenom za svako jutro ili kao dodatak vašim obrocima, koji će vas podsjetiti na bogatstvo tradicionalnih recepata s mediteranskim dodirom!

Ivana Matas, rođena u Splitu, gdje odrasta i školuje se, po struci diplomirana pravnica, voli pisati, voli životinje, voli zdrav život i kvalitetnu zdravu prehranu te je svoju ljubav prema zdravom životu spojila u jedno i krenula pisati članke na temu zdravlja.