Kako poboljšati svoj fokus?

Jedna od najvećih borbi suvremenog čovjeka je ona s fokusom. No, ni ne čudi kad uzmemo u obzir da je sve više vanjskih faktora koji se bore za našu pozornost, a pozornosti sve manje.

Koliko ste puta bacilli oko na mobitel, a tek ste došli do treće rečenice? Bez brige, niste jedini! Većina nas ima isti problem i pitanje je kako poboljšati fokus ili ga barem manje gubiti?

Odgovor se skriva u jednostavnim trikovima za koje treba vremena i discipline da od “nekog savjeta s interneta” postanu “mehanizmi koji nam pomažu u vraćanju fokusa”.

Prepoznajte distraktore

Neki baner

Obavijesti na mobitelu ili susjed koji usred dana svrati na kavu – zapišite što vam odvlači fokus jer ćete tako brzo i jednostavno spoznati što vas ometa u obavljanju posla. Primjerice, ako zaključite da vas ometaju notifikacije na mobitelu onda ćete razmisliti o tome da mobitel ostavite u drugoj prostoriji za vrijeme fokusiranog rada.

Dnevnik fokusa

Uzmite bilježnicu i vodite mini evidenciju o fokusu – nakon tjedan dana primijetit ćete u koje doba dana imate najviše fokusa, a kad ga gotovo i nemate. To će vam pomoći u planiranju i odrađivanju zadataka I obaveza.

Multitasking

Multitasking je super, ali ponekad ne ide ruku pod ruku s fokusom. Za vas trebate savladati single – tasking, odnosno fokusirati se na jedan zadatak dok ga ne završite umjesto da napravite fokus na više stvari odjednom.

Ovladajte svojim vremenom

Jeste li čuli za pomodoro tehniku? Riječ je o time management tehnici koja je dobila ime po kuhinjskoj štoperici u obliku rajčice, a koju je Francesco Cirillo koristio tijekom svojih studentskih dana kako bi si olakšao učenje. Stvar je vrlo jednostavna – 25 minuta radite, 5 minuta odmarate.

Kako poboljšati svoj fokus?

Foto: Canva

Nakon nekoliko takvih interval uzimate pauzu od 20 minuta i ponovno se vraćate na 25 – 5 princip. Poanta tehnike je ublažiti vremenski pritisak i povećati produktivnost. Osim toga, na ovaj način ćete osvijestiti koliko vam je vremena potrebno za pojedine zadatke, pa ćete ubuduće moći još bolje planirati svoju to do listu.

Izrada to do liste

Dobro planiranje je pola posla! Sve se svodi na četiri glavne stvari:

  • Krenite od najvećeg prioriteta prema najmanjem.
  • Zadajte si dnevni cilj ili jedan zadatak kojeg morate obaviti taj dan.
  • Podijelite zadatke na manje korake. Jednostavnije je raditi kad imate utabanu stazu, nego da srljate.
  • Križajte stvari s liste je najbolji osjećaj ikad! Tako ćete naviknuti svoj mozak na mehanizam nagrađivanja, a to je sjajan način da postanete fokusirani i motivirani za ostvarenje idućih ciljeva.
Neki baner
No Comments Yet

Comments are closed