U tom slučaju, idealna slastica za vas i vašu obitelj je – kolač od naranče, chije i badema, koji ćete pripremiti od svega nekoliko sastojaka u par brzih i jednostavnih koraka.
Zahvaljujući citrusnom voću kao što su naranče, vaš kolač, osim što će biti neodoljiv za nepce, usto će vam pružiti i dozu vitamina C, koji je prijeko potreban u ove hladne dane kada se želite zaštititi od prehlade i gripe.
Finu prirodnu slatkoću ovoj zimskoj poslastici daju ukusne datulje, koje ovdje nisu samo u ulozi zaslađivača.
One su, naime, puno više od toga. Osim što su bogate vlaknima, dobar su izvor i supervažnog željeza te vitamina B-skupine.
Pšenično brašno je, naravno, zamijenjeno mljevenim bademima, koji su daleko zdravija bezglutenska opcija.
Ovo orašasto voće odličan je izvor vitamina E, kao i mangana, magnezija, bakra, fosfora, kalcija i željeza.
Kolač od naranče, chije i badema zasigurno će osvojiti čak i one koji nisu vegani.
Chia sjemenke umjesto jaja
Osim što je mirisan, ovaj veganski kolač je bogat okusom i prozračan.
Kako bi se sastojci sljubili i povezali, obična jaja u kolaču zamijenjena su takozvanim “chia jajima”.
Umjesto svakog jajeta trebat će vam jedna žličica mljevenih chia sjemenki (možete ih kratko izmiksati u blenderu) koju ćete iskombinirati s 3 žličice vode.
Gelasta struktura chia sjemenki dat će vašem kolaču i finu vlažnost, a vaš će organizam opskrbiti vlaknima, proteinima i omega-3 masnim kiselinama, koje su iznimno važne za zdravlje srca i mozga.
Sastojci:
- 2 organske naranče, oprane
- 1 šalica datulja, bez koštica
- 6 chia jaja (za svako jaje: 1 žličica mljevenih chia sjemenki + 3 žličice vode)
- 1,5 šalica mljevenih badema
- 1 žličica praška za pecivo
Priprema:
Operite naranče pa ih kuhajte u vodi 2 sata. Potom procijedite, ostavite da se ohlade do sobne temperature pa ih izmiksajte u pire.
U multipraktiku prvo izmiksajte bademe, zatim dodajte datulje, naranče, chia jaja i prašak za pecivo pa nastavite miksati dok ne dobijete glatko tijesto.
Prethodno zagrijte pećnicu na 160 Celzijevih stupnjeva. Uzmite okrugli kalup za tortu, namastite ga veganskim maslacem pa prekrijte papirom za pečenje.
Izlijte tijesto u kalup pa pecite oko 45 minuta ili dok čačkalica ne izađe iz tijesta suha. Nakon što se kolač ohladi, poslužite ga. Kombinirati ga možete i s malo tučenog vrhnja od kokosa.
Mi smo redakcija portala Aboutmen.hr – regionalnog online magazina za modernog muškarca, a Vi trenutno čitate članak s našom 5+ preporukom! 🙂 Pišemo, istražujemo, kreiramo, iznosimo mišljenja ali rado saslušamo i Vaša! Svoje radove, upite i prijedloge suradnji možete nam poslati na mail info@aboutmen.hr .