Amerikanke poručuju: Ukidate nam prava, nećemo se seksati!

A uskoro bi u tom smjeru mogle i žene diljem Balkana.

Poništenje presude Roe vs. Wade u kojoj se odluka o ženskom reproduktivnom pravu prepušta saveznim američkim državama, stupila je na snagu i uzdrmala čitav svijet.

De facto to znači da će 30 milijuna žena ostati bez prava na samostalnu odluku hoće li roditi ili ne. Vrhovni sud Amerike je najavio da će razmotriti odluke o kontracepciji i seksualnoj slobodi. Ovo se čini daleko od nas, ali nažalost sve što se zakuha u svemoćnoj Americi koja diktira lažne trendove demokracije i ljudskih prava, reflektira se na trusno Balkansko područje, zapravo na gotovo cijeli svijet. No, Balkan osobito podložan je patrijarhalnim, konzervativnim i tradicionalnim uvjetima. Podložan je muškoj dominaciji i degradiranju žene. Žene na Balkanu su u velikoj opasnosti od potpune zabrane abortusa.

Muška prava?

Neki baner

Trudnoća jeste ženski proces, jer je ona to koja nosi plod devet mjeseci. Ona je to koja mora čuvati trudnoću, ona je ta koja je izložena rizicima, stresu i raznim bolestima. Ona je ta koja trpi sve bolove i hormonalne promijene. Prema svim ovim argumentima, odluka o prekidu trudnoće bi trebala biti njena. Ako ćemo ići dalje, većina brige za djecu, spada na majčina leđa, s rizikom od gubitka posla i neplaćenog porodiljnog. Očevi, čast iznimkama, djeluju pasivno jer su zauzeti poslom, a kada dođu s posla, željni su odmora uz nogomet i pivo.

Možete vrtjeti glavom, govoriti kako je ovo prenapuhano ali budimo realni, tako stvari stoje.

Fetus važniji od žene

U komentarima muškaraca na goruću temu abortusa možemo vidjeti kako mnogi među vama brane život fetusa pod svaku cijenu. Neki od vas navikli su na privilegije i političku moć. Neki od vas smatraju da je žensko tijelo u vašem vlasništvu i da nas možete kontrolirati.

Neki od muškaraca su toliko licemjerni da primoravaju svoje djevojke i partnerice na abortuse jer nisu spremni na očinstvo.

Mnogi s gorućim žarom vrijeđaju žene s posprdnim komentarima kako bi ‘žene trebale prestati širiti noge.’ To su primitivni stavovi s obzirom na činjenicu koliko se mnogi muškarci naježe od same pomisli na zaštitu kondomima. Koliko nas uvjeravate da ste odgovorni a paradoksalno koliko se volite hvaliti s koliko ste žena spavali.

Postavlja se pitanje, koliko ste onda djece napravili, a da ni ne znate?

Ovo je bezobrazno? Ne ovo je istina. Ali boli kada je usmjerena u vašem smjeru. Mi žene s ovim se nosimo svakodnevno. Toliko licemjerja na sve strane ide u našem smjeru da smo već imune. Oguglale smo i borimo se uporno za teško stečena prava koja nećemo prestati braniti.

Stoga, draga gospodo muškarci, ako želite zabranu abortusa, morate biti spremni na žrtvu. Morate biti spremni na žensku revoluciju i odbijanje seksa. I ovo nije nimalo smiješno da bude predmet sprdancije u vašim muškim razgovorima uz seksističke komentare. Ovo je realnost.

Mi žene, se ne bojimo otpora. Nećemo riskirati. Ako kondom pukne, ne možemo se uzdati u siguran prekid trudnoće, budući da većina vašeg roda, odlučuje o našoj maternici. Imamo pravo odbiti seks dok god nemamo garanciju kontracepcije i reproduktivnih prava.

Stoga još uvijek ne mislite da vas se ovo tiče? Casual sex nešto je na što žene više neće pristajati olako. Čak ni sex u vezi i braku ne daje nam jamstvo da ćete postupiti na pravi način, pa će ga biti sve manje.

Naša uskraćena prava znače da odlazi vaše zadovoljstvo. Nama se to čini posve fer!

Vazektomija kao odgovornost

Jedna od radikalnih opcija, od koje se većina vas ježi jest vazektomija. Prema medicinskom objašnjenju vazektomija je operativni zahvat nakon kojeg muškarac prirodnim putem ne može začeti dijete. Zasad je jedini siguran oblik muške kontracepcije.

U svijetu se godišnje tom zahvatu podvrgava preko 40 milijuna muškaraca. Većina vas je u strahu da ne izgubite svoju muškost ili seksualnu moć i vjerojatno je zadnja stvar o kojoj biste trebali razmišljati. Obrnuto, trebala bi biti prva stvar na vašoj pameti svaki put kada iznesete komentar o abortusu.

Vazektomija jest odgovoran postupak mnogih muškaraca u obitelji.

Zašto? Mnogo žena se odluči na abortus u trećoj i četvrtoj trudnoći u braku. Razlozi mogu biti ekonomske prirode, jer većina prosječnih balkanskih plaća ne može nadomjestiti troškove više od dvoje djece. I to je jednostavna matematika, koju razumiju muškarci i žene. Još jedna gladna usta koja treba prehraniti.

Amerikanke poručuju
Photo by Reed Naliboff on Unsplash

Stoga je vazektomija veoma odgovoran postupak obiteljskog čovjeka koji poštuje svoju suprugu i suosjeća s njom. Koji je svjestan da odluka o abortusu nije nimalo laka i da otići na kiretažu nije isto kao otići na depilaciju i u solarij. To boli, na svaki mogući način. Stoga će neki od vas, poštedjeti svoje žene muke i boli i otići na vazektomiju. Kao što će i neke žene odlučiti otići na dovezivanje jajnika. Odgovorni partneri pomagat će i razumjeti jedno drugom.

Ovo je 21. stoljeće a ne srednji vijek

No nažalost, u našem društvu prevladavaju neodgovorni pojedinci i fanatični, nazadni stavovi koji podsjećaju na srednji vijek i inkviziciju. Na vremena kada su žene spaljivane na lomači kao vještice iz prostog razloga što su bile žene.

Neki će ovo razumjeti, drugi će pisati okrutne, nemoralne komentare, vrijeđati žene i očekivati od nas da se poslušno pokorimo.

To se neće dogoditi. Jer žena koja je naumila abortirati, abortirat će. Samo će nažalost kao u Americi to možda raditi ilegalno, ugrožavajući svoje zdravlje i svoj život.

Moj stav je oštar jer ne postoji dijalog u ovom društvu. Postoje struje za i protiv a žrtve između su žene.

Okrutno se režu ženska prava i naš odgovor je direktan, oštar i jasan – Nećemo pristati na utišavanje, na uvođenje Gileada, na marginalizaciju i ubijanje naših sloboda.
Borile smo se u mnogo težim povijesnim razdobljima i izborile za svoje slobode. Izborile smo ih životima i branit ćemo ih na isti način.

Kako ovdje, tako i bilo gdje.

Podržite nas u tome ili kao i mi trpite posljedice.

*Napomena: Stavovi izneseni u kolumnama i objavama na portalu Aboutmen.hr iskjlučivi su stav autora i nisu stav redakcije portala.

Neki baner
No Comments Yet

Comments are closed