Svježi sokovi – prirodan put prema zdravlju

Redovito konzumiranje svježe cijeđenih sokova od voća i povrća može biti izvrstan način za jačanje imuniteta i očuvanje zdravlja.

Prirodni napici i svježi sokovi

Dodate li svježe sokove pravilnoj prehrani, redovitoj tjelesnoj aktivnosti i naspavanosti, dobit ćete formulu za ojačavanje imunosnog sustava koji će vas štititi od raznih bolesti tijekom cijele godine. Iako je zima godišnje doba u kojem virusi najviše prijete zdravlju, ništa manje nisu izazovne ni prijelazne sezone koje donose nagle promjene vremena.

Vrijeme u kojem živimo vrlo je izazovno i stresno, pa je briga o zdravlju postala prioritet. Mnogi traže načine kako ojačati imunitet i sačuvati zdravlje i izvrstan su način da se organizmu osiguraju esencijalni nutrijenti koji čuvaju imunosni sustav. Voće I povrće bogato je vitaminima, mineralima i antioksidansima koji su ključni za jačanje imuniteta. Svježe cijeđeni sokovi pružaju koncentriranu dozu tih hranjivih tvari bez dodanih šećera I konzervansa.

Neki baner

Bogati su i vlaknima koja pomažu u rješavanju probavnih tegoba, a zdrava je probava ključna za pravilno funkcioniranje imuniteta jer se veći dio imunosnih stanica nalazi u crijevima.

Sokovnik ili blender

Sokovi od povrća poput celera i krastavca poznati su po detoksikacijskoj moći jer pomažu u uklanjanju toksina iz organizma što pridonosi boljem funkcioniranju imuniteta. Naranča, limun i đumbir imaju prirodna antivirusna svojstva, pa njihovo redovito konzumiranje može pomoći u borbi protiv virusnih infekcija.

Za očuvanje zdravlja važna je i hidratacija jer se dobro hidriran organizam lakše bori protiv uzročnika bolesti. Kako biste iskoristili sve blagodati svježe cijeđenih sokova važno je raznolike sastojke te izbjegavati dodatni šećer i druge aditive. Važno je imati na umu i da sokovi ne zamjenjuju cjelovite obroke nego su dodatak uravnoteženoj prehrani.

Svježi sokovi

Foto: Canva

Sve što vam treba za pripremu svježih sokova su sokovnik ili blender i svježi sastojci po vašem izboru. Dodatan je plus što možete eksperimentirati s kombinacijama voća i povrća kako biste pronašli svoj omiljeni recept za jačanje imuniteta. Dopustite prirodnim sokovima da postanu vaš dragocjeni saveznik u očuvanju zdravlja.

Bogatstvo celera

Celer se smatra prirodnim čistačem organizma jer ima snažno diuretsko djelovanje. Vjeruje se da pomaže pri iskašljavanju, a odličan je izbor I za osobe koje imaju probavne smetnje. Ljekoviti sastojci celera najbolje su sačuvani u svježe cijeđenom soku iz sirovog korijena, listova i stabljike.

S listovima ne treba pretjerivati jer će sok postati gorak, a u slučaju da vam je okus oštar možete dodati med ili neki drugi zaslađivač. Možete čak dodati banana. Sok od celera sastoji se uglavnom od vode, pa pridonosi hidrataciji organizma.

Bogat je biljnim spojevima koji se nazivaju fitonutrijenti, a oni mogu smanjiti upale jer djeluju kao antioksidansi i pomažu u smanjenju oksidativnog stresa. Oksidativni stres nastaje kada se u tijelu nakupljaju nestabilne molekule koje se nazivaju slobodni radikali.

Prehrana bogata antioksidansima povezana je s nižom stopom kroničnih bolesti uključujući bolesti srca, dijabetes, pretilost i određene vrste raka.

Neki baner
No Comments Yet

Comments are closed