Sukob zbog percepcije Boga

Postoji mnogo religija, vjerskih pokreta i mnogo razlika u razumijevanju i prihvaćanju Boga. Logično je da postoje razlike jer smo individue. Pojedinci s jedinstvenim DNK. I samim time, imamo različite emocije, misli i iskustva.

I umjesto da to bude lijepo iskustvo, ono je često napadnuto jer netko drugi uporno pokušava ugušiti nečiju autentičnost i njegovo iskustvo Boga i nametnuti svoje.

Kad drugo mišljenje postane hereza

Oni idu u crkvu, sjede u prvim redovima, citiraju Bibliju, drugi se kunu u proroka Muhameda, treći vjeruju u reinkarnaciju i iskupljenje tijekom nekoliko života, četvrti se pitaju postoji li život poslije smrti. Oni su različiti, a ono što im je zajedničko, da nitko od njih sa stopostotnom sigurnosti ne zna. Čovječe, ne znaš, što te čeka. Ne znaš istinu o smislu života, o patnji, o fundamentalnim stvarima o kojima su diskutirali najveći umovi svijeta. Ali si sklon osuđivanju.

Neki baner

Namećeš dogme svoje religije i sudiš onima koji ne misle kao ti, koji ne dijele iste stavove. I ne pitaš ti, voli li drugi čovjek sebe i ostale. Pati li on? Je li i njemu teško? Možda imate mnogo toga zajedničkog u ovom kaotičnom svijetu. Ali ti već držiš u ruci kamen. Spreman si da ga baciš. I da ubiješ taj njegov stav koji ti toliko smeta.

Zvuči poznato, zar ne?

Ovo je bila iskra koja je palila tolike požare, uzrokovala progone, inkvizicije, ubojstva. Zbog religije. Jer to nije vjera. Nije vjera, jer u tom činu nema ljubavi, empatije, poštovanja, potrage za istinom. Nema srca. To je sluđeni um koji i dalje osuđuje. I nastavlja.

Postati bolji čovjek

Ne znam jeste li vjernici, agnostici, ateisti, sumnjate li ili pokušavate pronaći odgovore, U suštini, vaša deklaracija o pripadnosti nekoj religiji i nije toliko važna. Važan je vaš bistar um i čisto i otvoreno srce. Važno je da ne osuđujete.

Mnoge religije danas imaju hijerarhijski sustav i mnogo pravila i njihovi vođe su veoma utjecajni ali su i sami skloni osuđivanju. Dakako ima i loših ali i onih dobrih. Međutim, netko ne dopušta da se ovi dobri čuju i da prenose istinu. Njihovi glasovi su često sabotirani.

Ne dopustite da vam podjele zamrače um i posiju mržnju. Svaka potraga za istinom ima smisla. Ponekad je potraga za istinom često uzbudljivija kao proces. Saznamo mnogo toga. Čitamo. Razvijamo se. Rastemo. Napredujemo. Ponekad padnemo, ali naučimo lekciju. I postanemo bolji. Zar to ne bi trebala biti poanta vjere? Da postanemo bolji ljudi.

Neki baner
No Comments Yet

Comments are closed