Quiche je mnogima na vrhu liste omiljenih pita, a u verziji s ovim bogatim i ukusnim nadjevom teško može imati ozbiljnu konkurenciju. Dobar tek!
Quiche sa šampinjonima i piletinom
Sastojci za 4 osobe:
Za tijesto:
- 300 g oštrog brašna
- 170 g maslaca
- 1 jaje
- ½ žličice soli
- 1 žlica kiselog vrhnja
Za nadjev:
- 1 manja glavica luka
- 600 g pilećeg filea
- 350 g šampinjona
- 4 jaja
- 60 ml maslinova ulja
- 100 ml milerama
- 300 ml vrhnja za kuhanje
- 200 g gaude
- Sol i papar
- Nekoliko listića bosiljka
Priprema:
Sve sastojke za tijesto ručno izmijesite u posudi, zamotajte u foliju i stavite da se odmori 20 minuta.
Dok se tijesto odmara u većoj tavi na maslinovu ulju prepecite luk narezan na ploške.
Dodajte piletinu narezanu na rezance i šampinjone na ploške.
Šampinjoni će nakon nekog vremena pustiti vodu, pa je bitno da sva tekućina ispari i da se sve ponovno počne pržiti.
Na kraju posolite Ii popaprite po želji, pa stavite sa strane.
U posebnoj zdjeli pjenjačom razmutite jaja, mileram i vrhnje za kuhanje.
Kad se tijesto odmorilo 1 sat razvaljajte ga na pobrašnjenoj površini, ne pretanko, ali niti predebelo.
Prebacite tijesto u rebrasti kalup koji ste prethodno namastili.
Utisnite tijesto u kalup, pa ga izbockajte lagano vilicom po cijeloj površini.
Stavite ga peći na 200 stupnjeva 10 minuta.
Izvadite tijesto, pa u njega posložite nadjev od piletine, pospite po vrhu naribanu gaudu i zalijte sve razmućenom smjesom od jaja i vrhnja.
Vratite u pećnicu na još 15 – 20 minuta.

Kad je gotovo izvadite iz pećnice i natrgajte na tart nekoliko listića svježeg bosiljka.
Savjet: Ne volite li gljive probajte quiche s nekim drugim povrćem, primjerice porilukom.

Ivana Matas, rođena u Splitu, gdje odrasta i školuje se, po struci diplomirana pravnica, voli pisati, voli životinje, voli zdrav život i kvalitetnu zdravu prehranu te je svoju ljubav prema zdravom životu spojila u jedno i krenula pisati članke na temu zdravlja.