Pirjane artičoke
Sastojci:
- 10 mladih artičoka
- Sol i papar
- Sok 1 limuna
- 1 limun narezan na ploške
- 3 žlice maslinova ulja
- 1 ljutika ili mali luk
- 1 češanj češnjaka
- 1 lovorov list
- 2 žličice sušene ili 2 grančice svježe majčine dušice
- 5 dl suhog bijelog vina
- 5 dl povrtnog ili pilećeg temeljca
Priprema:
Očistite artičoke i stavite ih u zdjelu punu ledene vode (možete ubaciti i kockice leda) u koju ste dodali sok i ploške limuna što će spriječiti da artičoke potamne.
Ljutiku ili luk te češnjak oljuštite i sitno nasjeckajte.
U srednje velikom loncu zagrijte ulje, pa pirjajte luk tri – četiri minute.
Kad postane staklast dodajte češnjak i pirjajte još minutu.
Dodajte ocijeđene artičoke (veće prepolovite ili narežite na četvrtine), pa pirjajte dok ne dobiju boju.
Posolite i popaprite, a zatim dodajte lovor i majčinu dušicu.
Pirjajte još koju minutu, a potom ulijte vino i temeljac.
Lonac poklopite i pustite da sve kuha na laganoj vatri.
Kuhajte artičoke dok ne omekšaju.
Zatim maknite s vatre i ostavite da se ohlade u tekućini u kojoj su se kuhale, pa poslužite.
Tjestenina sa šparogama, graškom i bobom
Sastojci:
- 80 g boba
- 200 g šparoga
- 150 g graška
- 350 g špageta
- 150 g mladog poriluka
- 1 žlica maslinova ulja
- 1 žlica maslaca
- 200 ml vrhnja s visokim udjelom mliječne masti
- Svježe naribani parmezan
Priprema:
Povrće operite, šparoge prelomite, pa sve zajedno skuhajte na pari.
Dok se povrće kuha zagrijte slanu vodu do vrenja, pa skuhajte tjesteninu po uputama na pakiranju.
Potom dinstajte poriluk na ulju i maslacu.
Kad omekša dodajte vrhnje i dobro promiješajte.
Dodajte povrće kuhano na pari, procijeđenu tjesteninu, pa začinite soli, paprom i svježim začinskim biljem po ukusu.
Netom prije posluživanja prelijte s malo maslinova ulja I pospite krupno narezanim parmezanom.
Photo by Klaus Nielsen
Daiquiri od jagode
Sastojci:
- 4 svježe jagode
- 2 žličice šećera
- 30 ml bijelog ruma
- 1 žlica likera od jagoda
- 20 ml soka od limete
Priprema:
Sve sastojke stavite u shaker, zgnječite, pa dobro protresite.
Izlijte u čašu za martini, pa ukrasite svježim jagodama i mentom.
Poslužite odmah dok je koktel pun okusa.
Ivana Matas, rođena u Splitu, gdje odrasta i školuje se, po struci diplomirana pravnica, voli pisati, voli životinje, voli zdrav život i kvalitetnu zdravu prehranu te je svoju ljubav prema zdravom životu spojila u jedno i krenula pisati članke na temu zdravlja.