Peposo – toskanski gulaš s kremastom palentom

Peposo je vinski toskanski gulaš kojemu je rodno mjesto Firenca gdje se recepti njeguju i prenose generacijama. Ovaj gulaš traži tek nekoliko sastojaka: osim mesa trebat će vam češnjak, puno papra i boca crnog vina, a najbolje ide s palentom. Dobar tek!

Peposo – toskanski gulaš s kremastom palentom

Sastojci:

  • 1 kg junetine
  • 1 boca crnog vina
  • 6 cijelih režnjeva češnjaka
  • 1 žlica papra
  • 1 žličica soli
  • 1 žlica maslinova ulja

Priprema:

Meso narežite na kocke, a češnjak ogulite.

Zagrijte maslinovo ulje u velikom loncu, popržite meso sa svih strana minutu – dvije u nekoliko serija.

Peposo
Neki baner

Foto: Canva

U lonac s mesom dodajte vino, češnjak, sol i papar.

Poklopite i pirjajte na srednje jakoj vatri sat i pol.

Zatim otklopite lonac i nastavite pirjati uz povremeno miješanje još sat i pol dok se tekućina ne reducira.

Meso bi trebalo biti mekano, ali ne smije se potpuno raspasti.

Poslužite s kremastom palentom i hrskavim kruhom. No, ako niste ljubitelj palente možete ga poslužiti uz mrkvu i kuhani krumpir, koje možete prokuhati zajedno s mesom za bogatiji okus. Mi smo odabrali ovaj put takvu varijaciju.

Dobar tek!

Neki baner
2 komentara

Leave a Reply

Your email address will not be published.