Otvorena veza: Blagodat ili pakao?

Jeste li ikada bili u otvorenoj vezi ili razmišljali kako bi bilo takvo što probati? Takva veza bez opterećenja nekima možda zvuči primamljivo, no i ona u sebi krije određene zamke.

Ako tražite neko srednje rješenje, između samovanja i punopravne veze, odabrat ćete tzv. otvorenu vezu. Ona je nešto poput dijete – možete jesti ali uvijek ćete biti barem malo gladni, i frustrirani.

Zašto bi uopće na to pristali? Možda niste spremni pustiti partnera s kojim ne možete izaći na kraj, pa ga želite testirati s nekim drugim, i nadate se njegovoj promjeni nakon tog testa. Možda ste već bili prevareni pa tako sami sebe zavaravate da ste dale partneru propusnicu i hoćete zaštititi ponos, a zapravo tonete sve dublje. Možda se jednostavno bojite ostati sami pa ćete pristati na ovaj suludi kompromis, u nadi da će se partner ispuhati i vratiti se u boljem izdanju.

No što se stvarno događa kad dvoje ljudi odluči ući u otvorenu vezu?

Neki baner

Prvo treba znati koja su pravila.

Nema ljubomore.

Oba partnera smiju raditi što god žele.

Nikoga se kasnije ne smije osuđivati.

Ako bilo tko od njih želi, smije prekinuti taj odnos.

Nema nametanja krivnje.

Nema osvećivanja, oboje ste pristali na to.

Ono što zvuči lako u teoriji, teško je provesti u praksi.

Ako niste u stanju podnijeti da netko drugi može biti s vašim partnerom, ne prihvaćajte ponudu poznatu kao otvorena veza. Izgubit ćete svoj ponos i mir. Svog partnera nećete zadržati time što će mu dozvoliti da radi što god želi. To je kao da hranite psa dok vas grize. Partner će u tom slučaju prema vama izgubiti poštovanje, bit ćete bijedni u njegovim očima, jer ćete sami sebe zavaravati.

Kada prekinete vezu, to je kraj i tada ste slobodni, otvaraju vam se nova vrata. No kad prihvatite otvorenu vezu, to onda nije kraj – još uvijek možete izgubiti svog partnera, a prilika da ćete pronaći novog i boljeg je manja, jer ćete stvoriti kaos.

Otvorena veza

Što sad? Jesi li sam/a ili nisi? I tko je ta žena koja je s tobom?

Vidim da te vara, zašto si još uvijek s njom/njim?

Zbog toga prekinite svaku vezu koja vas uništava. Svaka veza s drugom osobom predstavlja obvezu, a u slučaju otvorenih veza ne radi se o stvarnoj obvezi već o praznini u kojoj se samo možete utopiti.

Otvorene veze su ulaznica za poniženje, bez obzira da li ste vi inicijator ili sljedbenik. Na kraju se u svakoj takvoj vezi opcije zatvore, jedan ispadne iz igre ili padnete na pod jer ste sjedili na dvije stolice.

Autor: Kristina Gallo

Neki baner
No Comments Yet

Comments are closed