Lazanje s tortiljom, kobasicom i grahom
Sastojci:
- 2 velike tortilje
- 100 g tvrdog sira
- 1 luk
- 1 mrkva
- 100 g kobasica
- 2 češnja češnjaka
- 1 crvena ili žuta paprika
- 1 manja tikvica
- 1 žličica kumina
- 1 žličica mljevenog korijandra
- ½ žličice mljevene paprike
- 800 g pelata iz konzerve
- 400 g graha iz konzerve
Za umak od sira:
- 50 g cheddar sira
- 4 žlice vrhnja za kuhanje
- 3 žlice kiselog vrhnja
Foto: Canva
Priprema:
- Na malo zagrijanog ulja popržite nasjeckani luk i mrkvu, pa kad povrće omekša dodajte nasjeckanu kobasicu.
- Pržite još nekoliko minuta, pa dodajte nasjeckani češnjak, papar i tikvice.
- Sve dobro promiješajte i pirjajte nekoliko minuta.
- Dodajte kumin, mljeveni korijandar, cimet i mljevenu papriku, pa promiješajte.
- Nakon minutu dodajte oguljeni, propasirani grah, pa posolite i popaprite.
- Zakuhajte i kuhajte još 10 minuta.
- U lim za pečenje stavite naribani sir, vrhnje za kuhanje i kiselo vrhnje.
- Posolite i popaprite, pa promiješajte i kuhajte dok se sastojci ne sjedine.
- Smjesa treba biti gusta kao pašteta.
- Potom u lim ulijte pola količine nadjeva s kobasicom, pa na to stavite tortilju.
- Zatim stavite nadjev od sira te preostali nadjev od kobasica.
- Na vrh stavite drugu tortilju i premažite preostalim umakom od sira.
- Ostavite na štednjaku još 5 – 10 minuta te pospite naribanim sirom i ostavite na štednjaku dok se ne rastopi.
- Ili lazanje stavite u zagrijanu pećnicu i pecite 5 minuta na 150 stupnjeva.
Ivana Matas, rođena u Splitu, gdje odrasta i školuje se, po struci diplomirana pravnica, voli pisati, voli životinje, voli zdrav život i kvalitetnu zdravu prehranu te je svoju ljubav prema zdravom životu spojila u jedno i krenula pisati članke na temu zdravlja.