Zašto je dobro jesti grožđe?

Mali, ovalni plodovi koji rastu u grozdovima na vinovoj lozi obiluju zdravstvenim benefitima, a ovo je 5 razloga zašto ih je dobro uvrstiti u svakodnevnu prehranu. 

Izvor zaštitnih antioksidansa 

Grožđe je izvor prirodnih spojeva uključujući polifenole, katehine i antocijanine. Osim što određuju boju grožđa ovi spojevi imaju zaštitna antioksidativna svojstva. Sok od grožđa je jedan od najbogatijih izvora fenolnih spojeva među voćem.

Može pomoći u regulaciji šećera u krvi 

Grožđe je hrana s umjerenim sadržajem šećera sadržeći 15 g ugljikohidrata na 100 g. Budući da su ovi šećeri prirodno prisutni nema potrebe za smanjenjem unosa. Grožđe sporo podiže razinu šećera u krvi. 

Može podržati zdravlje srca

Neki baner

Grožđe sadrži vlakna i kalij koji su korisni za podršku funkciji srca uključujući regulaciju krvnog tlaka. Smatra se korisnim za kardiovaskularni sustav štiteći ga od upala i oksidativnih oštećenja.

Može podržati zdravlje očiju 

Spojevi u grožđu štite od UV svijetla koje može oštetiti osjetljive stanice oka. Štite makulu oka od štetnih učinaka plavog svjetla iz uređaja poput mobitela i tableta.

grožđe

Foto: Canva

Može poboljšati moždanu funkciju 

Mala studija je pokazala da konzumacija 230 ml soka od crnog grožđa poboljšava vrijeme reakcije i smiruje.

S obzirom da je sezona grožđa i da je sezonsko voće najbolje za nas, jer je priroda na sve mislila, posegnite za kojim grozdom, uživajte u okusu i brinite o svom zdravlju!

Neki baner
No Comments Yet

Comments are closed