Izvor zaštitnih antioksidansa
Grožđe je izvor prirodnih spojeva uključujući polifenole, katehine i antocijanine. Osim što određuju boju grožđa ovi spojevi imaju zaštitna antioksidativna svojstva. Sok od grožđa je jedan od najbogatijih izvora fenolnih spojeva među voćem.
Može pomoći u regulaciji šećera u krvi
Grožđe je hrana s umjerenim sadržajem šećera sadržeći 15 g ugljikohidrata na 100 g. Budući da su ovi šećeri prirodno prisutni nema potrebe za smanjenjem unosa. Grožđe sporo podiže razinu šećera u krvi.
Može podržati zdravlje srca
Grožđe sadrži vlakna i kalij koji su korisni za podršku funkciji srca uključujući regulaciju krvnog tlaka. Smatra se korisnim za kardiovaskularni sustav štiteći ga od upala i oksidativnih oštećenja.
Može podržati zdravlje očiju
Spojevi u grožđu štite od UV svijetla koje može oštetiti osjetljive stanice oka. Štite makulu oka od štetnih učinaka plavog svjetla iz uređaja poput mobitela i tableta.
Foto: Canva
Može poboljšati moždanu funkciju
Mala studija je pokazala da konzumacija 230 ml soka od crnog grožđa poboljšava vrijeme reakcije i smiruje.
S obzirom da je sezona grožđa i da je sezonsko voće najbolje za nas, jer je priroda na sve mislila, posegnite za kojim grozdom, uživajte u okusu i brinite o svom zdravlju!
Ivana Matas, rođena u Splitu, gdje odrasta i školuje se, po struci diplomirana pravnica, voli pisati, voli životinje, voli zdrav život i kvalitetnu zdravu prehranu te je svoju ljubav prema zdravom životu spojila u jedno i krenula pisati članke na temu zdravlja.