Vegetarijanstvo
Vegetarijanstvo obuhvaća niz prehrambenih praksi koje isključuju konzumaciju mesa, peradi, a ponekad i ribe te drugih morskih plodova. Vegetarijstvo dopušta konzumaciju drugih proizvoda životinjskog podrijetla poput mliječnih proizvoda, jaja i meda.
Istraživanja pokazuju da je vegetarijanska prehrana povezana s manjim rizikom od pretilosti, dijabetesa tipa 2, srčanih bolesti i određenih vrsta raka. Bogatija je vlaknima, vitaminima C i E, magnezijem, kalijem i drugim korisnim biljnim spojevima.
Veganstvo
Veganstvo pomiče vegetarijstvo korak dalje jer podrazumijeva isključivanje apsolutno svih namirnica životinjskog podrijetla, uključujući meso, perad, ribu, mliječne proizvode, jaja i meda. Za zadovoljenje svojih prehrambenih potreba vegani se oslanjaju isključivo na biljne izvore.
Foto: Canva
Veganska prehrana često je puno bogatija vlaknima antioksidnasima, vitaminima C i E, kalijem i magnezijem. No, istodobno ima i manje zasićenih masti i kolesterola.
Vegani trebaju obratiti veliku pozornost na određene hranjive tvari kao što su vitamin B12, željezo, kalcij, jod i omega – 3 masne kiseline. S obzirom na to da ih teško mogu unijeti isključivo iz biljnih izvora.
Plant – based prehrana
Istraživanja pokazuju da je bio prehrana povezana sa smanjenim rizikom od kroničnih bolesti, uključujući bolesti srca, visoki krvni tlak, dijabetes tipa 2 i određene vrste raka. Plant – based prehrana obično ima visok udio vlakana, vitamina, minerala i fitokemikalija, a nizak udio zasićenih masti i kolesterola.
Ivana Matas, rođena u Splitu, gdje odrasta i školuje se, po struci diplomirana pravnica, voli pisati, voli životinje, voli zdrav život i kvalitetnu zdravu prehranu te je svoju ljubav prema zdravom životu spojila u jedno i krenula pisati članke na temu zdravlja.