Kabala: Učenje ili misticizam? Što je u njoj toliko intrigantno?

Ako pretpostavimo da je njeno učenje starije od Adama i Eve te da otkriva tajne svemira, intrigirat će našu znatiželju i maštu. Ako vidimo da još uvijek postoje predrasude iz neznanja, možemo osuditi ovaj oblik kao neprihvatljiv ili otići u potragu za učenjem. Kabala, nedvojbeno, intrigira, zaokuplja, provocira ali i traži mnogo posvećenosti. Ona je fontana mudrosti, riznica duhovnog blaga starih Hebreja i jedno od najstarijih drevnih duhovnih znanja.

Za proučavanje ove mistične duhovno prakse potrebno je načelo primjene intuitivne logike. Kako sama konstrukcija rečenice kaže spaja se intuicija – unutarnji osjećaj koji se preklapa sa logikom.  

Potraga za odgovorima

Ključne riječi skriveno, okultno intrigiraju ljude koji u potrazi za odgovorima o sebi i odnosu s drugima upravo u učenju Kabale pronalaze odgovor. Ovu potraga, iako zanimljiva, nije jednostavna. Tko smo mi? Kako je stvoren svijet? Kakva je narav Boga? Kako pobijediti u igri života i smrti?

Neki baner

Za to je potreban otvoren um koji s dubinske strane promatra događaje, okolnosti, osluškuje ih i prikuplja. A zatim nakon prikupljenog znanja neki od kabalista odluče se za primjenu u ritualima. Prije magijskih rituala potrebno je dobro poznavati drvo života, preciznije njegove trideset i dvije staze mudrosti.

Dion Fortune, britanska okultistica i spisateljica navodi da 22 staze tvore sustav mistične psihologije jer na iscrpan način poniru u dubine odnosa duše i Univerzuma. Učenici  Kabale trebaju poznavati značenje 22 slova hebrejskog alfabeta kao i njegovu brojčanu vrijednost. Kada to nauče, oni su sposobni dešifrirati stare zapise i otkriti njihove skrivene poruke.

Istinska odlika poznatih učitelja Rava Berga, Rava Aslaga bila je njihova neuobičajena sposobnost da uzvišena i složena učenja učine razumljivima laicima. Kroz povijest su znanstvenici, filozofi i liječnici tajno istraživali Kabalu tražeći ideje i mišljenja koja su u konačnici pomogla oblikovati vodeće filozofske i znanstvene doktrine. Jedan od poznatijih znanstvenika koji je dublje istraživao okultizam, alkemiju i kabalu je bio Carl Gustav Jung. Znanstvenici su istraživali Kabalu u intelektualne i akademske svrhe

Kabala

Image by Pexels from Pixabay

Važnost “Knjige stvaranja”

Najvažnije knjige koje dubinski proučavaju kabalu od njene povijesti, teorije te praktične kabale su knjiga Sefer jecirah što znači Knjiga stvaranja. U navedenoj knjizi je sadržana rasprava o podrijetlu čovjeka i univerzuma.

Knjiga koju svakako treba izdvojiti je Zohara koja je podijeljena na Knjigu skrivenih misterija, Veliki skup i Mali skup. U knjizi su opisane osnove Kabale. Arhetipski čovjek i monolog rabija Simona ben Jokaja neposredno pred njegovu smrt u kojem je posebno istaknuta uloga žene u životu muškaraca.

Kako primijeniti učenje Kabale danas

Nije bitno iz koje religije dolazite, njena načela su univerzalna. Rav Michael Laitman naglašava da je u današnjem svijetu pojava kabale kao izvornih uputa za življenje od jedinstvenog je značaja. Posebno je važno da nam Kabala može pomoći povratiti svjesnost o mudrosti koju su posjedovali naši preci, a koju smo mi zaboravili.

Kako spomenuti autor tvrdi, drevne se mudrosti danas pojavljuju baš zbog toga što naša uobičajena, mehanicistička škola mišljenja nje uspjela donijeti dobrobit i održivost koju je obećala. Kineske mudrosti upozoravaju: „Ako ne promijenimo pravac, vjerojatno ćemo završiti upravo tamo kamo smo krenuli.“

Neki baner