Domaći raženi kruh sa sjemenkama kima

Pečenje vlastitog kruha kod kuće nije samo nagrada za nepce, već i prilika da uživate u zdravoj i hranjivoj namirnici. Ovaj raženi kruh sa sjemenkama kima odlikuje se bogatom aromom, hrskavom koricom i mekanom unutrašnjosti. Savršen je za doručak, sendviče ili kao prilog uz juhe i variva.

Sastojci (za 1 štrucu od 23×13 cm)

  • 384 g pšeničnog brašna
  • 96 g raženog brašna
  • 2 žličice soli
  • 2 žličice instant kvasca
  • 1 žlica sjemenki kima
  • 395 g mlake vode
  • 2 žlice meda
  • 2 žlice maslinova ulja
  • Omekšali maslac za podmazivanje

Priprema:

  1. Priprema tijesta
    • U velikoj zdjeli pomiješajte pšenično i raženo brašno, sol, instant kvasac i sjemenke kima.
    • U drugoj posudi otopite med u mlakoj vodi, pa dodajte smjesi brašna zajedno s 1 žlicom maslinova ulja.
    • Miješajte dok tijesto ne postane ljepljivo i dok se svi sastojci ne sjedine.
  2. Dizanje tijesta
    • Pokrijte zdjelu vlažnom kuhinjskom krpom i ostavite tijesto na toplom mjestu 2 do 3 sata dok ne udvostruči volumen.
  3. Priprema za pečenje
    • Zagrijte pećnicu na 190°C.
    • Lim za pečenje obilno premažite omekšalim maslacem.
    • Pokapajte tijesto preostalom žlicom maslinova ulja i nježno ga utrljajte.
    • Preokrenite tijesto tako da nauljena strana bude okrenuta prema dolje i oblikujte štrucu.
    • Prebacite u pripremljeni lim i ostavite da se diže još 45-60 minuta, dok ne naraste 3 cm iznad posude.
  4. Pečenje
    • Stavite kruh u pećnicu i pecite 45 minuta, dok ne dobije zlatnosmeđu koricu.
    • Kada je gotov, pažljivo ga izvadite iz lima i prebacite na rešetku za hlađenje.
    • Ostavite da se hladi najmanje 30 minuta prije rezanja.
Domaći raženi kruh sa sjemenkama kima

Foto: Canva

Savjeti za savršen raženi kruh:

Ne preskačite vrijeme dizanja – sporije dizanje tijesta osigurava bogatiji okus i prozračniju teksturu.
Kim daje aromatičan okus – ako želite blaži okus, smanjite količinu ili ga zamijenite sjemenkama korijandra.
Dodatna hrskavost – za hrskaviju koricu, tijekom pečenja u pećnicu stavite posudu s vodom kako bi se stvorila para.
Za bolju strukturu kruha – koristite autolizu – ostavite pomiješano brašno i vodu da odstoji 30 minuta prije dodavanja ostalih sastojaka.

Neki baner

Ovaj kruh odlično se slaže s maslacem, sirevima i domaćim džemom. Uživajte u domaćem pečenju! 🥖✨

Neki baner
No Comments Yet

Comments are closed