Što je to ‘cirkadijalni ritam’? I zašto je odlazak na posao i u školu prije 10 ujutro najveće mučenje?

Znanstvenik s Oxforda, Dr Paul Kelley je nedavno otkrio nešto što vjerojatno utječe na većinu nas. Ispitao je oblike mučenja u današnjem – modernom dobu i otkrio da je odlazak u školu i na posao prije 10 sati ujutro najčešći vid mučenja od svih!

Dr Kelley kaže da svatko od nas ima svoj “tjelesni sat”, poznatiji kao cirkadijalni ritam.

Ovaj tjelesni sat je unaprijed programiran i ne može se promijeniti, tako da forsiranjem da se svaki dan budimo dosta ranije kako bi negdje stigli, dakle ranije nego što su naši organi i mozak spremni, znači da se borimo protiv našeg unutrašnjeg sata i to ima loše posljedice po naše zdravlje.

Neki baner

Dr Kelley vjeruje da je nedostatak sna internacionalni problem i da, kao što je spomenuto ranije, može biti opasno po naše zdravlje. Na primjer, početak škole, vrtića i rada na poslu prije 10 ujutro može dovesti do lišavanja od sna i emocionalnog i fizičkog stresa, koji opet mogu dovesti do još opasnijih zdravstvenih rizika.

On je svoju teoriju testirao u jednoj školi u Velikoj Britaniji gdje je pomaknuo početak satova s 8.30 na 10 ujutro.

Došao je do zaključaka da se nakon nekog vremena popravila razina prisutnosti na satovima i generalna produktivnost učenika. Boljitak je uočen i na ocjenama učenika.

I zbog čega se onda i dalje mučimo?

Pa, osmosatni radni dani su stvoreni početkom 20. stoljeća da bi se maksimizirala produktivnost tvornica. Oni nisu uzeli u obzir ljudski tjelesni sat, koji, naravno, treba biti usklađen sa sunčevom svjetlošću, a ne s rasporedom šefova.

Nažalost, još uvijek smo zaglavljeni u starom sistemu i ne razmišljamo o tome što naše tijelo prirodno želi. Kada bi svi slušali svoja tijela i prirodno se probudili, njihov bi rad bio mnogo produktivniji i fokusiraniji i sveukupno bi bili sretniji.

Utopija ili ne: Jutarnje vrijeme bi trebalo iskoristiti za sebe i svoj osobni razvoj, meditaciju, tjelovježbu, disanje, planiranje, čitanje i zdrav doručak, a ne za bjesomučno spremanje i trčanje u školu i na posao. Posao / škola bi trebali početi u 10h i trajati do 14h.

Što mislite o ovim informacijama? Možete pitati i svoje prijatelje i suradnike slažu li se s ovim i prenijeti nam to u komentarima!

stil

Neki baner
No Comments Yet

Comments are closed